Vamk vauhdissa kentällä
Syksyn opiskelijarekrytointi on koulujen avautumisen myötä jatkunut vilkkaasti, ja lokakuun aikana kenttämarkkinoinnin messut, vierailut ja infot ovat pyörähtäneet todenteolla käyntiin.
Vipinää Studia-messuilla
Helsingin Messukeskuksessa riitti kyselijöitä, kun 13.000 ympäri Suomea olevaa lukiolaista ja ammattioppilaitosten opiskelijaa etsi opintovaihtoehtoja Studia koulutusmessuilla 22.-23.10. Vamk osallistui päiviin Yli siistii -yhteisilmeellä Vaasan yliopiston ja Vaasan kaupungin kanssa.
"Aidon kansainvälistä Vaasaa kehtaa kaupata - hyvän perään kun kannattaa lähteä kauempaakin", vakuutteli kyselijöille Vamk-esittelijänä toiminut liiketaloude IB-ohjelmassa opiskeleva Riku Happonen (kuvassa vasemmalla). Iisalmelaisena hän päätyi aikanaan itsekin opiskelemaan Vaasaan juuri monikulttuurillisen ympäristön houkuttelemana. "Myös Learning by doing -tapa opiskella on Vamkin valtteja kaikissa koulutusohjelmissamme", vakuutti Riku, joka toimii aktiivisesti mm. yrittäjyyttä opettavan Business Factory:n toiminnassa.
Vamkin käytännönläheistä opiskelua ja erinomaisia laboratoriotiloja kiitteli myös ympäristöteknologiaa opiskeleva Salla Vainio (kuvassa oikealla). Ypäjän lukion Abit Merita Mutkala ja Viivi Leinonen eivät osanneet vielä sanoa, mitä alaa päätyvät opiskelemaan tai mille paikkakunnalle, mutta sosiaalialasta ja tekniikasta kiinnostuneina Vamk kuullosti heistä ihan varteenotettavalta vaihtoehdolta.
Studiassa tavataan, Vamk-infoilla jatketaan
Studiassa vierailevat vuosittain etelä- ja itäsuomalaisten lisäksi myös monet Pohjanmaan lukiot, joiden oppilaita ja opinto-ohjaajia piipahti tasaisesti myös Vamk-ständillä. "Studiaan tullaan aina abien kanssa tutustumaan Suomen koko opintotarjontaan, siihen päälle sovitaan sitten koulukohtaiset infot", kertoivat mm. Lapuan opo Markus Möykkynen sekä Alavuden opo Jussi Maijala. Sama käytäntö on myös Vaasan lyseon lukiolla, jonka abit ja opo Marjatta Saikkonen pistäytyivät Vaasan osastolla.
Vamk-täsmäinfoja ja vierailuja pidetään tulevalla kaudella kymmeniä eri puolilla Pohjanmaata, esimerkiksi mainituissa lukioissa Vaasassa (27.10), Lapualla (6.11) ja Alavudella (tammikuun alussa).
VAO:n liiketalouden opiskelijat Vamk tutuksi -päivässä
Lähes 80 Vaasan ammattiopiston 3. vuosikurssin merkonomi, datanomi- ja media-assistenttiopiskelijaa vieraili 28.10. Raastuvankadun kampuksella testaten millaista tradenomiopiskelu Vamkissa voisi olla.
Vieraat tutustuivat liiketalouden ja tietojenkäsittelyn koulutusohjelmiin ja erityisesti käytännönläheiseen tapaan opiskella. Projektihankkeista kertoivat mm. Business Factory:ssa työskentelevät LT-opiskelijat Jari Isohella ja Arto Hietaharju (kuvassa istumassa). IT Pajan ja Open IT Lab:n toimintaa valotti konkreettisin esimerkein Mika Tamminen (kuvassa oikealla).
"Ihan antoisa päivä on ollut - tuhti tietopaketti saatu", totesivat kuvan opiskelijat yhdessä opinto-ohjaaja Marita Backlundin (kuvassa vasemmalla) ja tietojenkäsittelyn opettajan Maija-Kaisa Saariston kanssa.
Päivän aikana opiskelijat saivat osallistua myös Perhe- ja perintöoikeus -teemaluentoon esimerkkinä kurssista, jonka VAO-opiskelijat voivat suorittaa vapaavalintaisena kurssina ja saada hyvitetyksi mikäli jatkavat opintojaan Vamkissa. Kurssi on osa Vamk-VAO -yhteistyötä, jonka tavoitteena on madaltaa kynnystä jatko-opintoihin.
TeknoTet-vierailut 9-luokkalaisille jatkuvat
Yhteistyössä Vaasan ammattiopiston ja Vaasan yliopiston kanssa järjestettävät TeknoTet-esittelyt jatkuvat aikaisempien syksyjen tapaan. Loka- ja marraskuun aikana Vamkin tekniikan osastoihin tutustuu noin 70-80 Variskan, Merenkurkun, Vöyrinkaupungin, Laihian ja Kyrönmaan koulun 9-luokkalaista.
Kuvassa 29.10 Technobotniassa vierailleet Vähäkyrön ja Isokyrön 9-luokkalaiset ihailemassa Osku Hirvosen kanssa kone- ja tuotantotekniikan osastolla insinööriopiskelijoiden projekti- ja tiimityönä tekemää Kuljin-mikroautoa. "Tekniikan opiskelu ei näy olevankaan pelkkää teoriaa, vaan konkreettista tuunaamista, jossa välillä rapakin roiskuu", nauroi matematiikkaa ja kemiaa opettava Tuulikki Kiili. Tekemällä oppii parhaiten, totesivat myös oppilaat.
Teksti: Merja Salomäki-JurkkaKuvat: Vesa Sirén ja Merja Salomäki-Jurkka