Vaasan ammattikorkeakoulun VAMKin opinnäytetyö on saanut sähkö- ja telealan valtakunnallisen tunnustuksen. Vuoden 2017 Hyvä opinnäytetyö -stipendi myönnettiin VAMKin Tero Närvän opinnäytetyölle sähköalan insinöörikoulutusta antavien yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteisessä sarjassa.
Tero Närvä teki opinnäytetyönsä keskellä Vaasaa sijaitsevan arvokiinteistön saneerauksesta ja kiinteistönhallintajärjestelmän automatisoinnista. Kokonaisuus on monimutkainen ja Närvän työn ansiosta kiinteistöllä on näyttävä kokonaisesitys siitä, miten järjestelmä toimii ja millaisia hyötyjä ja säästöjä sillä saavutetaan. Hovikruunu (entinen Pohjola-Talo) on nyt Suomen ja mahdollisesti maailman ensimmäinen rakennus, jossa huoneilma laskutetaan käytön mukaan. Koko kiinteistötekniikka säätyy automaattisesti käyttäjien määrän, auringonvalon määrän ja muiden olosuhteiden mukaan.
- Tyypillisesti ilmanvaihdon kustannukset jyvitetään erilaisilla keskiarvoilla. Nyt todellisen käytön ollessa mitattavissa voimme käyttää pienempiä ilmanvaihtokoneita ja säästää käyttäjän kuluja, jopa yli eurolla neliötä kohden, kommentoi Schneider Electric Finland Oy:n Timo Santala.
- Vaasassa kilpailu kiinteistöalalla on kovaa. Automaation avulla kiinteistön vuokrataso on saatu pidettyä hyvin houkuttelevana. Energiansäästössä voittaa ympäristö myös, Hovikruunu Oy:n rakennuttajan edustaja Kenneth Krooks summaa.
Tero Närvän opinnäytetyön ohjaaja Tapani Esala kuvailee lopputyön laajuutta mykistäväksi. Närvä ei kiistä arvioita.
- Projektissa olin kaikessa mukana – asentamassa laitteita, kaapeloimassa, säätämässä ja tekemässä automaatiota samalla, kun dokumentoin kaiken. Tunnen järjestelmän. Se on harva, joka löytää nuo kaikki sarvijaakot, naurahtaa Tero Närvä.
Sarvijaakolla Närvä viittaa Schneiderin kehittämiin, kahdella antennilla varustettuihin säätimiin, jotka jakavat kiinteistön itsenäisesti säätyviin vyöhykkeisiin. Järjestelmä sisältää hajautettua älyä, eli yhden laitteen vika vaikuttaa vain omaan vyöhykkeeseen. Normaalissa automaatiossa laitevika pimentää helposti koko kerroksen.
Rakennustyömaan yhteistyötä Närvä kuvailee välittömäksi ja toimivaksi. Kaikilla on ollut yhteinen tavoite, saattaa projekti loppuun asti parhaalla mahdollisella tavalla. Tältä siis näyttää opiskelijan ja työelämän luonteva yhteistyö.
Hyvä opinnäyte -stipendi annetaan vuosittain yliopiston tai ammattikorkeakoulun ansioituneelle sähköalan lopputyölle. Sen myöntää Sähköalan koulutus- ja tutkimussäätiö. Vuoden 2017 stipendi jaettiin Vaasassa maanantaina 16.4.2018.
Lisätietoja:
Sähkötekniikan lehtori, DI Tapani Esala, Vaasan AMK
Puh. 0400-164066
www.vamk.fi
Stipendin luovutuksessa vasemmalta Tero Närvä, Tapani Esala, Kenneth Krooks ja Timo Santala.
Kuva: Anssi Turunen