Rehtori, toimitusjohtaja Kati Komulaisen mukaan kyse on arvovalinnasta, jolla halutaan tarjota henkilöstölle nopea ja sujuva testiin pääsy.
Nopea pääsy testiin lyhentää epätietoisuutta, ja työntekijä voi palata töihin sujuvasti, kun oireet ovat ohi ja koronavirustesti on negatiivinen.
– Tällä hetkellä emme pysty järjestämään yhteisiä juhlia ja muita isompia kohtaamisia, joten tämä on tukemme henkilöstölle tässä haastavassa tilanteessa, Komulainen sanoo.
Hallituksen koronastrategia perustuu sujuvaan testauksen ja altistuneiden saavuttamiseen. Kun testeihin pääsemisessä on viivettä, on altistuneiden tavoittaminen ja tunnistaminen yhä vaikeampaa, toteaa rehtori Komulainen.
– Haluamme näin suojella myös yhteisöämme. Kun testaus tehdään viipymättä, pystymme toimimaan yhteistyössä viranomaisten kanssa, jos altistuksia tulee.
Vaasan ammattikorkeakoulun työterveyspalvelut tuottaa Terveystalo.
Syysflunssat edessä
Yksityisestä terveydenhuollosta on toivottu helpotusta testiruuhkiin. Syksyn flunssakausi voi pahimmillaan tuoda mukanaan pitkiä sairaslomia, kun ylähengitystieoireiden vuoksi jäädään varmuuden varalta pois töistä ja päivähoidosta. Silloin nopeasta testiin pääsystä on etua.
– Meillä on varauduttu syksyyn hybridimallilla, eli osa opetuksesta järjestetään kampuksella lähiopetuksena ja osa verkko- ja monimuoto-opiskeluna. Laaja testaaminen helpottaa tämän mallin toteusta, Komulainen sanoo.
– Toki töihin tullaan vain oireettomana. Hallituksen linjaus, että testeihin hakeudutaan matalalla kynnyksellä, on edelleen voimassa.
Yksityisten sosiaali- ja terveysalan yritysten järjestö Hyvinvointiala HALI otti viime viikolla kantaa koronatestaukseen. Järjestön mukaan kevään ja kesän aikana käytettiin vain noin 10 prosenttia yksityisten palveluntarjoajien testauskapasiteetista. Alan yritykset voisivat tehdä jopa 6000 testiä päivässä.