Kun ensimmäiset kokeilut onnistuivat ja mobiililaitteella pystyttiin optisesti lukemaan koodia vuonna 2005 - 2006 toimitusjohtaja Sture Udd yllättyi siitä, että kukaan ei ollut asiasta kiinnostunut.
Kun Suomi ei kiinnostunut, lähti Udd Ruotsiin luennoimaan aiheesta. Pikku hiljaa kauppoja saatiinkin muutamien kuukausien välein ensin USA:han, pian Argentiinaan ja Italiaan.
Tänä päivänä vaasalainen menestystarina UpCode on jo monelle tuttu. VAMKin tietojenkäsittelyn opiskelijat saivat kuulla tarinoita menestyksen taustalta tiistaina teemailtapäivässään.
Udd näkee rajattomat mahdollisuudet mobiililaitteilla: yrityksellä ei hänen mukaansa tarvitse tulevaisuudessa olla sataa eri järjestelmää – ovesta sisääntuloon, leimautumiseen työpaikalle, dokumenttienhallintaan, työn raportointiin taikka asiakkaan maksun hoitamiseen.
Kuulijan pää menee pyörälle, kun Udd kertoo, miten erilaisilla aloilla koodia hyödynnetään: logistiikka, ID-tunnistus, opetusmenetelmät, terveydenhoito, virtuaaliraha. Lisäksi sensoritekniikka on tulossa kuvaan mukaan.
Paljon maailmaa kiertänyt uranuurtaja heittää yllättävän kommentin:
– Afrikka ja Aasia ovat mobiilitekniikassa edellä Eurooppaa ja USA:ta!
Suomessa ajatellaan hänen mielestään liikaa sitä, voiko mobiililaitteella tehdä saman kuin PC:llä.
– Kaikkea ei tarvitse osata, mutta on oltava tosi innostunut, ohjeisti Sture Udd nuoria tulevaisuutta ja työmarkkinoita varten. Udd johtaa UpCode-teknologian takana olevaa UPC-yritysryhmää.
Teksti: Pia Liedes
Kuva: Vesa Sirén