Ohje opiskelijalle: siirto-opiskelijat
Siirto-opiskelijaksi voidaan ottaa vain ammattikorkeakoulussa kirjoilla oleva opiskelija. Siirto-opiskelijalla pitää olla voimassa oleva opiskeluoikeus jossakin ammattikorkeakoulussa. Yliopisto-opiskelijaa ei voida ottaa siirto-opiskelijaksi, ei myöskään ulkomaisessa ammattikorkeakoulussa opiskelevaa. Opiskelija voi siirtyä toiseen ammattikorkeakouluun vain suorittamaan samaa tutkintoa/tutkintonimikettä samassa koulutusohjelmassa sekä hoitotyön koulutusohjelmassa samaa suuntautumisvaihtoehtoa.
- Opinto-oikeusaika on alkanut kulua opiskelijan otettua paikan sitovasti vastaan ja ilmoittauduttua 1. kerran läsnäolevaksi edellisessä koulutuksessa. Vastaanottava ammattikorkeakoulu tarkistaa käytetyt läsnä- ja poissaololukukaudet. Siirtyvä opiskelija siirtää opiskeluoikeutensa uuteen ammattikorkeakouluun, jolloin hänen tulee erota lähtöammattikorkeakoulusta. Yksikköhinta maksetaan siirtymisen jälkeisestä lukukaudesta lähtien uuteen ammattikorkeakouluun.
- Saatuaan hyväksyvän päätöksen uudesta ammattikorkeakoulusta, on opiskelijan esitettävä määräaikaan mennessä eroamisilmoitus lähtöammattikorkeakoulusta.
- Siirtoanomuksen hyväksymisen edellytyksenä on, että hakija on ollut lähtöammattikorkeakoulussa läsnäolevana vähintään yhden vuoden.
- VAMK edellyttää, että siirto-oikeutta hakevalla on edellisestä ammattikorkeakoulusta opintosuorituksia yhteensä 30 op/lv.
- Siirto-opiskelijalla on oltava suoritettavia opintoja vähintään 30 op, mikä on minimiraja valtionosuuteen oikeuttavaksi.
- Siirto-opiskelijaa ei lasketa mukaan täyttöasteeseen (ei vie aloituspaikkaa)
- Siirto-opiskelijoiden ottamisesta päättää rehtori.
Siirtotapauksia harkittaessa kaikkia siirtoa hakevia on kohdeltava samalla tavalla ja heihin on sovellettava yhdenmukaisia valintaperusteita. Siirtymisen hyväksyminen on aina ammattikorkeakoulun harkinnassa.
Ohje opiskelijalle: Harkinnanvaraisen lisäajan myöntäminen
Lisäaikaa on haettava opiskeluoikeuden voimassaolon aikana. Lisäaikaa myönnetään vain kerran niin, että valmistuminen sinä aikana on realistista (4,8 op/kk), ei kuitenkaan vuotta pidemmäksi ajaksi. Lisäaikaa myönnetään vain erityisestä syystä esim. sairaus, joka on viimeisten läsnäololukukausien aikana odottamatta oleellisesti vaikuttanut opiskeluun tai opinnot ovat pitkittyneet opiskelijasta itsestään riippumattomista syistä. Lisäaikaa ei myönnetä, jos poissaolon syy on työssäolo. Lisäajan myöntämisen ehtona on osastonjohtajan kanssa laadittu yksityiskohtainen ja realistinen HOPS opintojen loppuun saattamiseksi. Opiskelijalle voidaan myöntää lisäaikaa, mikäli hänen tutkinnostaan puuttuu enintään 60 opintopistettä.
Harkinnanvaraisen lisäajan hakemuksen liitteet:
- todistettavissa oleva selvitys opintojen viivästymisen syistä, lääkärintodistus liitteeksi
- ajantasainen opintotoimiston allekirjoittama opintosuoritusrekisteriote
- opiskelijan edistymisraportti Winhasta
- osastonjohtajan hyväksymä HOPS
- osastonjohtaja voi täydentää hakemusta lausunnollaan.
Hakemus ja liitteet palautetaan osastonjohtajalle. Harkinnanvaraisen lisäajan myöntää toimialajohtaja. Em. opiskelijoihin ei saada rahoitusta, vaan opetukseen liittyvät kustannukset rahoitetaan normiaikaisten opiskelijoiden valtionosuudesta.
Jos tutkintoon vaadittavat opinnot on suoritettu, lisäaikaa ei myönnetä.
Jos opiskelija ei valmistu myönnettynä lisäaikanakaan ja hän haluaa kuitenkin saattaa opintonsa päätökseen, hänen on haettava opiskeluoikeuden palauttamista tai uudelleen opiskelijaksi normaalia ko. koulutusohjelman hakumenettelyä käyttäen.