Current News

Kansainvälinen konferenssi "Algorithmic Information Theory" Vaasassa 16. - 18.5.2005

Vaasan ammattikorkeakoulu, Vaasan yliopisto ja Rovaniemen ammattikorkeakoulu järjestävät kansainvälisen konferenssin Algorithmic Information Theory Vaasassa 16. - 18.5.2005. Konferenssin aihealue kattaa laajasti tietojenkäsittelyn pohjana olevat keskeiset teoriat.

Konferenssin ohjelmassa on 8 kutsuttua esitelmää ja 20 laajennettujen abstraktin perusteella valittua muuta esitystä. Konferenssiin on onnistuttu saamaan pääesiintyjiksi aihealueensa aivan maailman kärkinimiä. Heidän esitelmänsä luotaavat syvältä tietojenkäsittelyn olemusta eri puolilta ja sisältävät mielenkiintoisia filosofisiakin näkökohtia.

Konferenssin huippunimiä on Gregory Chaitin (IBM Thomas Watson Research Center, New York, USA). Chaitinin työt pohjautuvat lähinnä Kurt Gödelin ja Alan Turingin töihin. Vielä vuonna 1930 uskottiin yleisesti ns. Hilbertin ohjelman mukaisesti, että kaikki matemaattiset kysymykset voidaan ratkaista, ainakin periaatteessa. Gödel todisti kuitenkin vuonna 1931, että aksioomajärjestelmään perustuva matematiikka on puutteellinen; se sisältää tosia lauseita, joita ei periaatteessakaan voida todistaa. Viisi vuotta myöhemmin Turing puolestaan osoitti ns. pysähtymisongelman: etukäteen ei voida päättää pysähtyykö mielivaltainen tietokoneohjelma vai ei, siis saavuttaa lopputuloksen äärellisessä laskenta-ajassa. Monien mielestä Gödelin ja Turingin myötä alkoi matematiikan ns. viides kulta-aika.

Gregory Chaitin loi 18-vuotiaana vuonna 1965 yhdessä Andrei Kolmogorovin kanssa ns. algoritmisen informaatioteorian. Yksi teorian tärkeimpiä tuloksia on Chaitinin luku "Omega", joka sisältää todennäköisyyden, millä mielivaltainen ohjelma  pysähtyy. Kuitenkaan yhtäkään desimaalia Omegasta ei voida laskea. Se on siis luku, joka ei ole laskettavissa. Tämän seurauksena voidaan päätellä, että näitä ei-laskettavissa olevia tuloksia on ääretön määrä, ts. matematiikka sisältää äärettömän määrän tuloksia, jotka eivät ole laskettavissa. Tätä matematiikan ongelmakenttää on Suomessakin tutkittu 1970-luvulta lähtien, esim. Turun yliopiston Arto Salomaan koulukunta on saavuttanut kansainvälistä mainetta.

AIT-konferenssin muut kutsutut esitelmöitsijät ovat: Jarkko Kari (University of Iowa, Iowa, USA), Bruno Buchberger (RISC-Linz, Hagenberg, Itävalta), Markus Rosenkranz (RISC-Linz, Hagenberg, Itävalta), Heinz Langer (Technische Universität Wien, Itävalta) sekä Henk de Snoo (University of Groningen, Alankomaat). Konferenssi pidetään Vaasan yliopiston tiloissa.

Lisätietoja:

Carl-Gustav Källman, lehtori
Vaasan ammattikorkeakoulu
Tekniikka ja liikenne, Tietotekniikka
Wolffintie 30, 65200 VAASA
Puh. työ 06 326 3191, koti 06 729 0408
carl.kallman@puv.fi

Matti Linna, professori
Vaasan yliopisto
Teknillinen tiedekunta, 1. Tietotekniikan laitos: Tietojenkäsittelyoppi
Wolffintie 34, 65200 VAASA
Puh. 06 324 8441, 050 5168963

Konferenssin WWW-sivut: http://www.uwasa.fi/ait05