Vaasan ammattikorkeakoulu vastaa alueen yritysten kysyntään aloittamalla ensi syksynä uuden Energia- ja ympäristötekniikan koulutuksen.
- Koulutus toteutetaan niin, että ensimmäiset kaksi vuotta on yhteisiä opintoja, jonka jälkeen opiskelija tekee valinnan; hän jatkaa seuraavat kaksi vuotta joko ympäristötekniikkaa, -suunnittelua taikka englannin kielellä opetettavaa energiatekniikkaa, kertoo tekniikan yksikön johtaja Jorma Tuominen.
Opetussuunnitelman sisältöä on suunniteltu yhdessä alueen vientitoimintaa harjoittavan teknologiateollisuuden kanssa ja se on valmiina versionakin menossa vielä kommentoitavaksi.
- Koulutus tähtää siihen, että saadaan osaavia insinöörejä kansainvälisille markkinoille hallinnoimaan projekteja ja myymään teknisiä ratkaisuja sekä ympäristöosaajia teollisuuden ja julkishallinnon palvelukseen.
Työllisyysnäkymät alalla ovat erinomaiset ja Tuominen uskoo energia- ja ympäristötekniikan houkuttelevan myös naishakijoita. Opinnoissa on matematiikkaa ja fysiikkaa, mutta tekniikkaan ei pureuduta niin syvällisesti kuin muissa insinöörikoulutuksissa, vaan pyritään laaja-alaisuuteen.
Perusopintojen jälkeen energiatekniikassa opiskellaan muun muassa uusiutuvia energiamuotoja, sähkö- ja lämpöenergian tuotantoa ja jakelua, kestävää kehitystä sekä projektinhallintaa ja markkinointia. Englannin kielellä tarjottavat 60 opintopistettä on merkittävä etu vaihto-opiskelijoiden houkuttelemiseen.
Energiatekniikan suuntautumiseen on lisäksi tulossa kaksoistutkintomahdollisuus ulkomaisessa korkeakoulussa.
Vaasan ammattikorkeakoulun tekniikan alan koulutuksissa yhteistyö energia-alan yritysten kanssa on ollut tiivistä jo ennen uuden koulutuksen suunnittelua. Opiskelijat ovat ottaneet askeleen työelämään harjoittelun, projekti- sekä opinnäytetöiden kautta. Hankkeita on toteutettu matalaenergiarakentamiseen, sähköautoihin ja älykkäisiin sähköverkkoihin liittyen.
Insinööriopiskelijoilla on ollut jo useampia vuosia mahdollisuus mennä kansainväliseen projektiharjoitteluun vaasalaisten yritysten palvelukseen. Näitä harjoitteluja on tehty yli 20 maassa Etelä-Amerikkaa myöten.
Koulutukseen voi hakea kevään yhteishaussa osoitteessa www.amkhaku.fi, joka alkaa 3. maaliskuuta. Aloituspaikkoja on 50.
Opiskelu tiimityöskentelynä on yleistä Vaasan ammattikorkeakoulussa. Technobothnia tulee insinööriopiskelijoille tutuksi harjoitustunneilla.
Teksti: Pia Liedes
Kuva: Markku Kuusinen