Technobothniassa opiskelijat touhuavat uuden robotin ympärillä; yksi opiskelija asettaa liikekomentoja tabletilla ja toiset siirtelevät robotin käsivarsia eri asentoihin. Tarkoitus on saada YuMi-robotti pilkkimään.
- Opiskelijat ovat Roboakatemian projektissa kehitelleet ja tehneet mobiilijalustan YuMille, kertoo VAMKin konetekniikan lehtori Mika Billing ABB:n kehittämästä YuMi-robotista, joka on saatu vierailulle Technobothnian labraan VAMKin opiskelijoiden käyttöön.
YuMi (”You and Me”) on kollaboratiivinen- eli yhteistyörobotti ja se on tarkoitettu toimimaan ihmisen työkaverina. Ulkomuodoltaan 38-kiloinen YuMi muistuttaa ihmisen ylävartaloa. Se on suunniteltu kaksikätiseksi, sillä usein ihmisen työpisteellä on työkaluja ja tavaroita molemmille käsille.
Robotti pystyy käyttämään käsiään yhdessä, jolloin ne liikkuvat samassa koordinaatistossa. Sen käsiin saa myös kamerat, jolloin toinen käsi voi kuvata ja toinen esimerkiksi poimia pihdeillä. YuMin kaksikätisyys on pääasiallisesti eduksi pienissä kokoonpanotehtävissä, missä käsiteltävät kappaleet ovat kevyitä. YuMi-robotti toimii esimerkiksi parhaillaan pistorasioiden kokoonpanossa ABB:n tehtaalla Porvoossa.
VAMKin opiskelijat ideoivat pilkkitehtävän YuMi:lle.
Lähemmäs ihmistä
Robotin ohjaaminen tapahtuu perinteisesti ohjauspaneelilla kuten tavallisissa teollisuusroboteissa, mutta YuMissa on mahdollisuus myös kädestä pitäen ohjaamiseen: tällöin robotin kädestä otetaan kiinni ja siirretään se haluttuun paikkaan.
Apuna ohjaamisessa käytetään tablettitietokonetta. Uudet robotit kuten YuMi on helppo liittää tietoverkkoihin ja niiden käyttö onnistuu myös verkkojen yli.
- YuMi on ihmisen kanssa yhteistyöhön suunniteltu ja kykenevä teollisuusrobotti. Se on kokonaan uutta teknologiaa, sillä robotti ei tarvitse ympärilleen turva-aitoja tai muita suojalaitteita. Kädet ovat kevytrakenteiset ja pehmustetut, joten niillä ei pysty vahingoittamaan samalla alueella toimivia työkavereita, määrittelee YuMi-tuotepäällikkö Teemu Rantala ABB:ltä.
YuMi ei riitä vielä raskaampaan teollisuuteen, mutta robotiikassa on tapahtumassa selvä murros.
- Niiden käyttö laajenee, kun ne eivät ole vain häkeissä hitsaamassa tai maalaamassa, vaan tulevat lähemmäs ihmistä. Se on nyt menossa oleva iso trendi, kertoo Mika Billing.
YuMia ohjataan kädestä pitäen ja tabletilla.
Robotin liikkeitä ja komentoja voidaan seurata myös tietokoneelta.
Oma robotti koulutuskäyttöön
Kevään 2016 aikana VAMKissa alkaa Modernin Robotiikan koulutusyhteistyö (MoRo) -hanke, jossa perehdytään kollaboratiiviseen robotiikkaan, keksitään sille käyttökohteita ja otetaan yritykset mukaan. Lisäksi kehitetään koulutusta yhdessä Turun ja Tampereen ammattikorkeakoulujen kanssa. MoRo-hankkeen alkaessa on VAMKille tarkoitus hankkia oma YuMi-robotti.
Teemu Rantala on iloinen tulevasta hankkeesta, jossa on tarkoitus tutkia yhdessä yritysten kanssa mahdollisuuksia siitä, mitä yhteistyörobotti voi antaa yrityksille. Rantalan mukaan YuMin tulevaisuus näyttää suurelta mahdollisuudelta.
- Uskon, että yhteistyöroboteista tulee uusi alue robotiikkaan. Se ei siis korvaa perinteisiä robotteja, vaan luo rinnalle uuden robotiikan aluevaltauksen.
VAMK tekee yhä enemmän yhteistyötä robottitoimittajien kanssa. YuMi oli viikon ajan VAMKin käytössä ja ABB järjesti myös robottikoulutuksen omalle väelleen Technobothnian tiloissa.
Teksti ja kuvat: Jonna Kaunio
Katso Yle Areenan video YuMista: http://areena.yle.fi/1-3199615