Wärtsilä Finland Oy lainaa nykyaikaisen teollisuusrobotin opetustarkoitukseen tekniikan opetus- ja tutkimuskeskus Technobothnialle. Robottiohjelmoinnin ja -käsittelyn opetus helpottuu huomattavasti robotin avulla, mikä hyödyttää sekä Wärtsilää että Technobothnian omistajakorkeakouluja Vamkia, Noviaa ja yliopistoa.
Lisääntynyt automaatio Wärtsilän tuotannossa vaatii osaavaa henkilöstöä. On osattava käyttää laitetta, joka ihmisen puolesta tekee vastaavan työn tehokkaammin
- Jo tuotesuunnitteluvaiheessa otamme automaation huomioon tuotteiden laadun ja valmistettavuuden varmentamiseksi sekä kustannusten pienentämiseksi. Hyödymme siis siitä, että meille töihin tuleville insinööreille automaatio ja robotiikka ovat tuttuja, toteaa Wärtsilän Vaasan toimitusyksikön johtaja Kenneth Rönnbäck.
Korkeakoulujen tärkeä tehtävä on varmistaa osaajia alueemme yrityksiin ja siten vaikuttaa kilpailukykyisen toiminnan säilymiseen Suomessa.
- Tämä on jälleen merkittävä osoitus työelämän ja koulutuksen tiivistyneestä yhteistyöstä. Robottia tullaan käyttämään soveltaviin tutkimuksiin, yrityksien käyttö- ja ohjelmointikoulutukseen sekä insinööriopiskelijoidemme koulutukseen”, sanoo Vamkin tekniikan toimialajohtaja Jorma Tuominen.
Wärtsilä ja vaasalaiset korkeakoulut tekevät jatkuvaa yhteistyötä seudun opetusmahdollisuuksien kehittämiseksi. Vasemmalta: dekaani Erkki Antila (Vaasan yliopisto), Vaasan toimitusyksikön johtaja Kenneth Rönnbäck (Wärtsilä) sekä tekniikan toimialajohtajat Kim Westerlund (Novia) ja Jorma Tuominen (VAMK).
Wärtsilä järjestää tuotantoaan uudelleen ja rakentaa uuden automaatiolinjan Wärtsilän Vaasan toimitusyksikköön. Robotti voidaan ohjelmoida tekemään lähes vastaavat työvaiheet, joita ihminen tuotannossa tekee. Erityisesti työvaiheisiin, joissa on suuri toistojen määrä, työn yksitoikkoisuus tai epäsuotuisa työergonomia, laitteen seitsemän ohjelmoitavaa akselia soveltuvat erityisen hyvin. Robotiikkaa hyväksikäyttämällä, inhimillisen erehtymisen riskit poistuvat ja työturvallisuus lisääntyy samalla kun lisätään kapasiteetin joustavuutta volyymivaihteluissa.
Nyt käyttöömme saatu teollisuusrobotti on tähänastisista merkittävin lisäys laitekantaamme, kertoo Vamkin lehtori Mika Billing.
Tekniikan opetus- ja tutkimuskeskus Technobothniassa tekniikan opiskelijat perehtyvät alan uusimpiin sovelluksiin ja osallistuvat yritysprojekteihin. Nykyaikaiset tilat, laitteet, ohjelmistot ja toimintatavat tukevat opetuksen lisäksi merkittävästi alueen yritysten tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa. Technobothnian omistavat Vaasan ammattikorkeakoulu, Yrkeshögskolan Novia sekä Vaasan yliopisto.
Wärtsilä on kansainvälisesti johtava merenkulun ja energiamarkkinoiden voimaratkaisujen toimittaja, joka tukee asiakasyrityksiä tuotteiden koko elinkaaren ajan. Wärtsilä maksimoi alusten ja voimalaitosten ympäristötehokkuuden ja taloudellisuuden keskittymällä teknologisiin innovaatioihin ja kokonaishyötysuhteeseen. Wärtsilän liikevaihto vuonna 2009 oli 5,3 miljardia euroa, henkilöstömäärä ylittää 18 000, ja sillä on 160 toimipistettä 70 maassa.
Teksti: Marica Lassus, Tarja Gromov
Kuvat: Vesa Sirén