Ajankohtaista

VAMKin akkuteknologian uutuuskoulutus pilottivaiheeseen: ensimmäinen opintojakso käynnistyy toukokuussa

Julkaistu 2018-04-10 10:36:37 EEST.

Ensi syksynä VAMKissa käynnistetään akkuteknologian osaajia valmentava opetuskokonaisuus. Opintojen tarkoituksena on vastata energiateknologiayritysten osaaja- ja koulutushaasteisiin.

- Valitessaan näitä opintoja opiskelija varmistaa olevansa valmistuessaan mukana ajan vaatimuksissa, VAMKin tekniikan johtaja ja hankkeen projektipäällikkö Jorma Tuominen sanoo.

35 opintopisteen opetuskokonaisuudessa käsitellään kiertotalouteen, energiavarastointiin ja akkuteknologiaan liittyviä teemoja. Opintoihin voivat osallistua tekniikan opiskelijat VAMKissa ja koko kampusalueella.

Tällä hetkellä opettajat työstävät opintosuunnitelmaa ja kurssikuvauksia. Pilottivaiheessa opinnot sijoittuvat vapaasti valittaviin opintoihin, myöhemmin valmiit kurssit siirretään verkkoon kaikkien ulottuville. Näin huomioidaan myös jo työelämässä olevien täydennyskoulutusmahdollisuudet.

- Tarkoituksena on, että kiertotaloutta käsittelevä ensimmäinen opintojakso käynnistyy toukokuun puolen välin jälkeen ja loput kuusi opintojaksoa syyslukukaudella. Ajatuksena on, että pilottivaiheessa kerättyjen palautteiden ja kehitystyön jälkeen tästä tulisi vuosittain käynnistyvä opintokokonaisuus, Tuominen kertoo.

Huom. Circular Economy (5 cr) -opintojaksolle ilmoittautuminen oman korkeakoulun kautta 6.5. mennessä. Osallistujamäärä on rajoitettu. Opinnot käynnistyvät 7.5. 

Kaikille kiinnostuneille

Opinnot suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä Vaasan yliopiston, Yrkeshögskolan Novian ja Oulun yliopiston Kokkolan yksikön (Chydenius) kanssa. Opinnot on jaettu seitsemään eri kokonaisuuteen, joista VAMK vastaa kahdesta viiden opintopisteen kokonaisuuden kehityksestä. Viiden muun opintojakson kehitystyö on jaettu yhteistyökorkeakouluille. Kaikilla hankkeen osallisilla on mahdollisuus tuottaa aineistoa kuvauksiin, jotka on sijoitettu pilvipalveluun.

- Opiskelijat voivat ilmoittautua opintoihin oman korkeakoulunsa kautta. Mikäli opintojaksosta kiinnostunut ei ole kirjoilla missään korkeakoulussa, voi VAMKin järjestämiä opintoja tulla suorittamaan myös avoimen ammattikorkeakoulun kautta, Tuominen sanoo.

Yhdessä alueen eduksi

Seudun yritykset saavat vaikuttaa opintojen sisältöön jo niiden suunnitteluvaiheessa. Lisäksi asiantuntijat energiateknologian huippuyrityksistä tulevat pitämään osan luennoista, jolloin opetukseen saadaan mukaan alan viimeisintä tietoa.

Englanninkielinen opetus kattaa sopivasti teoriaa ja käytäntöä: lähiopetuksen lisäksi opetus sisältää case-tehtäviä, joissa ratkotaan yritysten oikeita haasteita.

- Koulutusta on suunnittelemassa vahva ryhmä osaajia: opettajia, asiantuntijoita ja yritysedustajia, joilla kaikilla on yhteinen intressi kouluttaa ammattitaitoisia tekijöitä töihin seudun yrityksiin, kiittelee hankkeen ohjausryhmään kuuluva Wärtsilän ympäristöliiketoiminnan johtaja Juha Kytölä.

Ohjausryhmään osallistuu yksi jäsen jokaisesta projektiorganisaatiosta. Ohjausryhmään kuuluvat Jorma Tuominen (VAMK, projektipäällikkö), Juha Kytölä (Wärtsilä), Jyri Kylä-Kaila (Valmet Automotive), Justin Salminen (Boliden Kokkola), Nani Pajunen ja Riitta Silvennoinen (Sitra), Ulla Lassi (Oulun yliopisto), Hannu Laaksonen (Vaasan yliopisto), Matts Nickull (Novia) ja Anna-Kaisa Valkama, läsnäolo- ja puheoikeus, (Merinova). Koulutushanketta rahoittaa Sitra 80%, ja se kestää vuoden 2018 loppuun asti.

ohjausryhma_450.jpg

Akkuteknologiahankkeen ohjausryhmä ja muita hankkeen toteutukseen osallistuvia kokoontui VAMKissa 4.4. Kuvassa Jorma Tuominen ja Minna Reipas VAMKista, Anna-Kaisa Valkama Merinovasta, Matts Nickull Novialta ja Timo Vekara Vaasan yliopistosta. Yritysedustajat olivat mukana Skypen välityksellä.

Lisätietoja:
jorma.tuominen@vamk.fi

Teksti: Eliina Salmela
Kuva: Satu Aaltonen