Talent Coach tarjoaa kansainvälisten opiskelijoiden uraneuvontaa ja työllistymisen valmennusta Vaasan ammattikorkeakoulussa. Täysin uudessa tehtävässä aloitti toukokuun alussa Eleonora Matrella, joka on itse joskus ollut samassa tilanteessa kuin hänen valmennettavansa nyt.
– Pikkuhiljaa solmin kontakteja yrityksissä toimivien ihmisten kanssa muun muassa vapaaehtoistyön kautta, ja sen jälkeen työnhakukin oli helpompaa. Uskon, että omista kokemuksistani ja verkostoistani on hyötyä muiden tukemisessa, Matrella sanoo.
Eleonora Matrella muutti Vaasaan opiskelemaan viisi vuotta sitten Italiasta. Opintojen jälkeen hän työskenteli muun muassa Pohjanmaan ELY-keskuksessa Talent Coastline -asiantuntijana, joten VAMKin uusi tehtävä tuntui olevan kuin luotu hänelle.
– Tarkoitus on tehdä opiskelijoiden kanssa todella käytännöllistä työtä eli esimerkiksi neuvoa, miten työhaastattelussa kannattaa olla, millaista kehonkieltä käyttää ja miten CV:stä saa kaiken irti.
Jokaisella opiskelijalla on yksilölliset tarpeet, joten tarkoitus on tavata heidät useamman kerran.
– Osa opiskelijoista on todella nuoria, hädin tuskin parikymppisiä, joten he tarvitsevat kaiken avun, jotka vain saavat, Matrella toteaa.
Ulos kuplasta
Ulkomaalaiset korkeakoulutetut työllistyvät hitaammin ja hieman heikommin kuin kantaväestöön kuuluvat. Eleonora Matrella uskoo, että osittain kyse on verkostojen puutteesta.
– Usein muualta tulleet opiskelijat viihtyvät omassa porukassaan, jolloin he eivät tutustu paikallisväestöön. Kuplautuminen voi tuntua turvalliselta, mutta työnhakua se ei edistä.
Kaikkien opiskelijoiden kannattaisi siis verkostoitua. Talent Coach neuvoo myös siinä: työkaluina voi olla sosiaalinen media, mutta myös erilaisissa tapahtumissa kannattaa vierailla.
– Videotapaamisten aikana on vain mentävä mukaan jokaiseen verkkotapahtumaan ja webinaariin, johon pääsee. Sillä tavalla jää ihmisten mieleen ja pääsee esittelemään ideoitaan.
Myös suomalainen työkulttuuri voi olla vieras, jos siitä ei ole entuudestaan kokemusta. Siksi Talent Coachilta voi saada ohjausta esimerkiksi siitä, millaista sävyä työhakemuksessa kannattaa käyttää, miten työhaastatteluun pukeudutaan ja millaisia ominaisuuksia suomalaisessa työelämässä arvostetaan.
Toisaalta paikalliset toimijat tekevät jo nyt paljon työtä, jotta kansainvälinen osaaminen ja viennistä elävät yritykset löytäisivät toisensa.
Sujuvaa arkea
Kansainvälisillä linjoilla on usein ahkeria opiskelijoita, jotka urakoivat tutkintonsa nopeasti loppuun. Sen jälkeen he pohtivat, kannattaako Suomeen jäädä. Tässä kohtaa työllistymisellä on suuri merkitys.
– Omaan päätökseeni vaikutti myös laaja ystäväpiiri. Jos on ystäviä, jotka haluavat sinun jäävän, he lähettävät työpaikkailmoituksia ja vinkkaavat avoimista paikoista ja verkostoitumismahdollisuuksista, Eleonora Matrella sanoo.
Tämän lisäksi Matrella arvostaa Suomen rauhallisuutta ja perusasioiden sujuvuutta.
– Kun alkubyrokratiasta pääsee, kaikki on ihanan helppoa. Joskus naurattaa, kun suomalaiset esimerkiksi valittavat jonottamisesta. Sanon heille, että ette ole edes nähneet oikeita jonoja!