Ajankohtaista

Porukassa pänttääminen kannattaa

Julkaistu 2013-04-02 09:38:57 EEST.

Viisi aikuisopiskelijaa kokoontuu työpäivän jälkeen käymään läpi sähkömoottoritekniikkaa. Edellisenä päivänä on ehditty jo aloittaa ja siinäkin vierähti melkein kymmeneen illalla. Kuulostaa rankalta, mutta miehet ovat motivoituneita. Yleensä opintopiiri kokoontuu kerran viikossa, mutta nyt on paha tentti tulossa, joten painetaan kaksi iltaa putkeen. Ryhmä ristittiin heti pullakerhoksi, koska jokainen vuorollaan tuo pullat.

– Veikkaan että olisin lopettanut ilman ryhmää. Tänne on ”pakko” tulla, sanoo insinööriopiskelija Niko Saarinen.

Saarinen työskentelee Vaconilla tuotetuen ja koulutuksen esimiehenä ja opiskelee Vaasan ammattikorkeakoulussa sähköinsinööriksi.

Ryhmän ahkeroidessa sinit ja kosinit vilisevät miesten puheissa ja kysymyksiä sinkoilee enemmän kuin vastauksia:

– Riittääkö, että hyötysuhteella jaetaan akseliteho?

– Voidaanko tässä käyttää niitä kaavoja, jotka jo osataan vai onko tässä koira haudattuna?

Saarinen tietää, että yksin pähkäillessä menisi paljon enemmän aikaa.

– Kyllä tämä näkyy myös koetuloksissa, hän kehuu ryhmää ylpeänä.

Kuka porukasta sitten on opettaja? – Kukin vuorollaan.

Saarinen selvittää menetelmää: Mietimme asioita ääneen. Joku muistaa, miten asia tunnilla selitettiin, toinen saattaa kertoa, mitä sillä tarkoitettiin. Sitten joku piirtää sen taululle, ja yleensä vielä väitellään, onko asia näin.

– Esimerkiksi eilen en millään ymmärtänyt sähkömoottorin käämivyyhdin rakennetta, kunnes Henry väänsi sen rautalangasta.

Henry Wideroos kertoo aloittaneensa sähköalan opinnot, koska esimies ABB:llä kannusti. Hän on opiskellut jo aiemmin konealan diplomi-insinööriksi.

– Yllättävän työlästä on ollut, vaikka on hyvät pohjat.

Wideroos lisää, että ero aiempiin opintoihin on, että ammattikorkeakoulussa opetetaan, kun taas yliopistolla osa opettajista saattoi vain kertoa, mitä pitäisi oppia kyseisellä kurssilla ja oppiminen tapahtui omalla ajalla.

Kaikilla on vahvuutensa. Jani Oravasaari työskentelee huoltoteknikkona Vaconilla, joten automaatio ja taajuusmuuttajat ovat hänen erikoisalaansa. Masa Taittonen ja Samuli Aflecht ovat asiantuntijoita sähköasennuksessa, kun taas Henry Wideroosilta sujuvat matematiikka ja sähkömoottorit. Niko Saarinen on porukan taajuusmuuttajien tuntija.

Ensi syksynä VAMKissa alkavat liiketalouden sekä rakennustekniikan aikuiskoulutusohjelmat. Hakuaika päättyy 3.4.

www_sähkötekniikanopiskelijaryhmä_varakuva.jpg

Sähkötekniikan opintoryhmä kokoontuu yleensä Vaconin koulutustiloissa, mutta välillä myös VAMKissa, jos tarvitaan tiettyjä tietokoneohjelmia. Jani Oravasaari, Masa Taittonen, Samuli Aflecht ja Niko Saarinen keskittyvät.

www_sähkötekniikanopiskelijaryhmä_kynät.jpg

Perinteiset opiskelumenetelmät toimivat: kyniä, kumeja, paperia, laskin ja istumalihaksia.

Teksti ja kuvat: Pia Liedes