Kulunut vuosi on opettanut paljon opiskelun ja työnteon joustavuudesta. Ennen kaikkea se on osoittanut, miten monilla tavoilla ja monessa paikassa opintojaan voi edistää.
Vaasan ammattikorkeakoulu ja digitaalisen oppimisympäristön tarjoaja Skhole vahvistavat pitkään jatkunutta yhteistyötään. Syksystä lähtien Skholen kautta on saatavilla myös VAMKin avoimen ammattikorkeakoulun opiskelumateriaalia.
– Olemme hyödyntäneet Skholen materiaaleja etenkin sote-alan opetuksessa jo vuosia esimerkiksi patologian ja farmakologian aloilla. Nyt tulevat tarjolle ajankohtaiset lastensuojelulain perusteiden sekä vanhuspalvelujen tarvetta kartoittavan RAI-järjestelmän koulutusmateriaalit, kertoo VAMKin liiketalouden sekä sosiaali- ja terveysalan johtaja Elina Martin.
Lisää vaihtoehtoja
Digitaalinen materiaali täydentää opintokokonaisuuksia, joista kyseisen kurssin opettaja vastaa. Opettaja koordinoi kokonaisuutta, antaa suoritusmerkinnän ja on muutenkin opiskelijan tukena myös itsenäisessä opiskelussa.
Etäopiskelu ja digitaalinen oppimateriaali eivät syrjäytä lähiopetusta, vaan tulevat sen rinnalle.
– Skhole-yhteistyön laajentuminen avoimen ammattikorkeakoulun puolelle avartaa myös työelämässä olevien koulutusmahdollisuuksia. Digiopiskelun joustavuus usein sopii työssäkäyville paremmin kuin läsnäoloa vaativa opiskelu.
Tuoreita tapoja
Skholen palvelu toimii vuosilisenssillä, jolla sisältöjä voi käyttää rajattomasti ajasta ja paikasta riippumatta. Opiskelija valitsee itseään kiinnostavan materiaalin oppimisympäristön koulutustarjottimelta.
– Kunkin koulutusosion aineisto on jaettu lohkoihin, joten siinä voi edetä omaan tahtiinsa silloin kun itselle sopii. Viime aikoina on eletty äänen voittokulkua, ja se näkyy myös meillä äänisisällön kasvuna, toteaa Skholen toimitusjohtaja Tuomas Lipponen.
Äänikirjoihin ja podcasteihin tottunut käyttäjä voi omaksua kuullun tiedon vaikkapa lenkkipolulla tai arjen askareissa. Samalla ruutuaika vähenee.
– Tarvittaessa voi painaa pausea, eikä asia mene ohi. Alustalla on monia mediaformaatteja, ja luennoista voi koota haluamallaan tavalla myös soittolistoja, Lipponen kertoo.
Koulutuskokonaisuus voi esimerkiksi alkaa yhteisellä kokoontumisella tai luennolla paikan päällä tai virtuaalisesti ja jatkua sitten erilaisina projekteina. Niissä voi puolestaan hyödyntää digitaalisia opiskelumateriaaleja.
VAMK on ensimmäinen kumppani, jonka kanssa Skhole aloittaa avoimen ammattikorkeakoulun yhteistyön.
– Hatunnosto edelläkävijälle, joka uskaltaa kokeilla uusia tapoja tuoda tietoa mahdollisimman monien koulutuksesta kiinnostuneen saataville, Lipponen sanoo.