Opetusministeri Tuula Haatainen opetusministeriön ja korkeakoulujen rehtoreiden keskustelutilaisuudessa 19.9.2005, Paasitorni, Helsinki
Opetusministeri Tuula Haatainen:
KORKEAKOULUJEN KEHITTÄMISELLÄ HYVÄT LÄHTÖKOHDAT
- Meillä on monta syytä tyytyväisyyteen Suomen korkeakoulupolitiikan suhteen. On kuitenkin selvää, että suomalainen yhteiskunta ja väestörakenne muuttuvat lähivuosina siten, että meidän on välttämätöntä käynnistää keskustelu korkeakoululaitoksen rakenteiden uudistamiseksi sanoi opetusministeri Tuula Haatainen alustuksessaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rehtoreiden keskustelutilaisuudessa.
- Juuri tällä hetkellä meillä ei ole tarvetta suuriin muutoksiin. Mutta vastuunkantajina haluamme kuitenkin käynnistää ajoissa keskustelun, jonka tavoitteena on pelastaa korkeakoululaitos. Näyttää siltä, että oppositiossa luodaan sellaista mielikuvaa, että hallitus olisi nyt ajamassa yliopistoja alas ja lakkauttamassa niitä. Tämä on harhaanjohtavaa. Tällä hetkellä korkeakouluverkko soveltuu nykyisille nuorisoikäluokille. Mutta kymmenessä vuodessa ikäluokat pienenevät siten, että korkeakoulut joutuvat vaikeuksiin. Siksi haluan, että yhteistyössä tartumme muutokseen ajoissa, jotta se menee hallitusti ja mikä tärkeintä korkeakoulutuksemme laatu ja taso saadaan nostettua entistä korkeammalle tasolle.
Ministeri Haataisen mukaan viime kevään Suomen tutkimusjärjestelmän kehittämisestä koskeva valtioneuvoston periaatepäätös tiivistää muutoksen linjan. Korkeakoulujen toimintaa ei enää hajauteta, koulutusmäärät sopeutetaan ikäluokkakehitykseen, luodaan edellytykset kilpailukykyiselle kansainvälisen tason tutkimukselle ja koulutukselle. Tavoitteeksi asetettiin toiminnan vaikuttavuus ja kansainvälisesti korkea laatu. Periaatepäätöksessä tavoitteeksi asetetaan myös korkeakoulujen jatkuvan uudistumiskyvyn vahvistaminen rakenteellisen kehittämisen keinoin.
- Korkeakoulujen rakenteelliselle kehittämiselle on hyvät lähtökohdat. Nyt onkin rohjettava tarkastella uusia ratkaisuja avoimesti. On pohdittava keinoja, joissa voidaan kehittää yhteistyötä yliopistojen välillä - esimerkiksi niiden hallintoa kehittämällä, uutta teknologiaa hyödyntämällä ja strategisia painoaloja valitsemalla - sekä yhteistyötä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen välillä. Yhteistyön syventämistä olisi tutkittava erityisesti siellä missä resurssit ovat ohuella pohjalla tai niitä käytetään päällekkäisiin toimintoihin.
- Tässä työssä haluan korostaa korkeakoulujen, poliittisten päättäjien ja eri sidosryhmien toimivaa yhteistyötä. Vain siten korkeakoululaitoksen rakennetta, ylläpitäjäkysymystä, tutkintorakennetta ja hallinnon uudistamista voidaan viedä määrätietoisesti eteenpäin. Tavoitteena pitää olla hyvin mitoitettu, laadukas koulutusjärjestelmä, joka ei tingi sivistyksestä, laadukkaasta koulutuksesta ja tutkimuksesta, korosti ministeri Haatainen.
_ _ _
Lisätietoja: erityisavustaja Vesa Vuorenkoski, puh. 040 742 6082