Ajankohtaista

Matkultur en tidsresa -dagar 9-10.9.2004

Plats Vasa yrkeshögskola, Rårdhusgatan 31
 
Dagarna ordnas i samarbete mellan projekten ´En resa genom tid och arv´ samt ´Maten ett dragplåster för Österbotten' och Vasa yrkeshögskola.

InnehÃ¥ll 
- Föreläsning, 3 h auditoriet
9.9.2004, kl. 9.00-11.30
I föreläsningen behandlas matkulturen under 1500 - 1700 talen, speciellt fokuserande pÃ¥ ifrÃ¥gavarande tidens rÃ¥varor, tillredningsmetoder, dukningngar samt kockar och källo.
 
- Praktiskt arbete i köket
9.9.2004 , kl. 12.00-16.00; 1500 - talet
10.9.2004, kl. 8.15-12.00; 1600 - talet
10.9.2004, kl. 13.00-17.00; 1700 - talet
Under kökspassem tillreder deltaganra maträtter från 1500-, 1600- och 1700 - talen. För varje kökspass ingår det en meny som består av soppa, typisk rätt förtiden samt dessert.
 
Målsättning
- får en inblick i matkulturerna under 1500 -, 1600 och 1700 talen
- kan räkna upp vilka kända kockar det fanns under denna tid
- kan tillreda några typiska maträtter från dessa århundraden
- får en inblick i typiska råvaror sam matlagningsmetoder
- får en inblick i typiska dunkings- och serveringssätt
- lär känna vilka källor som används

Föreläsare Mamsell Kristina Steen, Sverige
Kristina Steen har forskat sedan slutet av 80-talet i historisk mat speciellt frÃ¥n vikingatiden fram till 1700-talet. Under sin forskning har hon bl. a. jobbat pÃ¥ Livrustkammaren, Nordiska Museet, Stiftelsen Skansen, Statens Historiska Museum, von Echstedska GÃ¥rden samt Värmlands Museum. Utöver det har Kristina hÃ¥llit olika föredrag, demonstrationer och matlagningskurser i historisk matlagnin. 
 
Priset
Föreläsningar 10 €, stud. 5 €, stud. grupper (över 5 pers) 25 €.
Hela kursen 60 € föreläsning + praktiskt arbete.

Välkommen!

Anmälningar till Kirsi Salomaa kirsi.salomaa@puv.fi

Tilläggsuppgifter
Kirsi Salomaa, Vasa yrkehögskola, tel. 040-7232 247
Mats Sabel, Vasa yrkeshögskola, tel. 040-556 413

2731 : EU-logo.jpg : EU-logo.jpg          2730 : Länsisuomenlääninh.vaakuna.jpg : Länsisuomenlääninh.vaakuna.jpg