Matkultur en tidsresa -dagar 9-10.9.2004
Plats Vasa yrkeshögskola, Rårdhusgatan 31
Dagarna ordnas i samarbete mellan projekten ´En resa genom tid och arv´ samt ´Maten ett dragplåster för Österbotten' och Vasa yrkeshögskola.
Innehåll
- Föreläsning, 3 h auditoriet
9.9.2004, kl. 9.00-11.30
I föreläsningen behandlas matkulturen under 1500 - 1700 talen, speciellt fokuserande på ifrågavarande tidens råvaror, tillredningsmetoder, dukningngar samt kockar och källo.
- Praktiskt arbete i köket
9.9.2004 , kl. 12.00-16.00; 1500 - talet
10.9.2004, kl. 8.15-12.00; 1600 - talet
10.9.2004, kl. 13.00-17.00; 1700 - talet
Under kökspassem tillreder deltaganra maträtter från 1500-, 1600- och 1700 - talen. För varje kökspass ingår det en meny som består av soppa, typisk rätt förtiden samt dessert.
Målsättning
- får en inblick i matkulturerna under 1500 -, 1600 och 1700 talen
- kan räkna upp vilka kända kockar det fanns under denna tid
- kan tillreda några typiska maträtter från dessa århundraden
- får en inblick i typiska råvaror sam matlagningsmetoder
- får en inblick i typiska dunkings- och serveringssätt
- lär känna vilka källor som används
Föreläsare Mamsell Kristina Steen, Sverige
Kristina Steen har forskat sedan slutet av 80-talet i historisk mat speciellt från vikingatiden fram till 1700-talet. Under sin forskning har hon bl. a. jobbat på Livrustkammaren, Nordiska Museet, Stiftelsen Skansen, Statens Historiska Museum, von Echstedska Gården samt Värmlands Museum. Utöver det har Kristina hållit olika föredrag, demonstrationer och matlagningskurser i historisk matlagnin.
Priset
Föreläsningar 10 €, stud. 5 €, stud. grupper (över 5 pers) 25 €.
Hela kursen 60 € föreläsning + praktiskt arbete.
Välkommen!
Anmälningar till Kirsi Salomaa kirsi.salomaa@puv.fi
Tilläggsuppgifter
Kirsi Salomaa, Vasa yrkehögskola, tel. 040-7232 247
Mats Sabel, Vasa yrkeshögskola, tel. 040-556 413