VAMKin kolmannet etävalmistujaiset pidettiin perjantaina 21.5. klo 13 alkaen.
Ohjelmassa oli valmistuneiden nimien lukemisen ja stipendien mainitsemisen lisäksi puheita, kukkia ja musiikkiesityksiä.
Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu nyt keväällä 211 tutkinnon suorittajaa.
Tammikuusta toukokuun loppuun valmistuu 76 insinööriä, 42 sairaanhoitajaa, 21 terveydenhoitajaa, 12 sosionomia amk, 39 liiketalouden tradenomia ja 5 tietotekniikan tradenomia. Liiketalouden ylemmän amk-tutkinnon on suorittanut 2 opiskelijaa, tekniikan YAMK-tutkinnon on suorittanut 4 opiskelijaa, ja sote-alan YAMK-tutkinnon 10 opiskelijaa.
Kolmannessa etänä pidetyssä valmistujaisjuhlassa avasi VAMKin rehtori Kati Komulainen, jonka puheen voi lukea kokonaisuudessaan alta.
Neuvoja ja suuria tunteita
Tilaisuudessa palkittiin VAMKin vuoden 2021 avainkumppanina Wärtsilä, jonka edustajana oli Customer Delivery Director Magda Granö. Granö antoi kiitospuheessaan neuvoja valmistuville.
– Vaikka olette nyt valmiita, olette vasta valmiita lähtemään maratonille. Globaali kilpailu on kova, ja meidän on pysyttävä tahdissa. Arvosta kokemuksia ja kollegoita, jotka tapaat työelämässä. Opimme yhdessä, se on keino menestyä. Erotu massasta, valloita maailma!
Sote-alan valmistuneiden nimet luki johtaja Elina Martin, tekniikan alan valmistuneiden nimet Jorma Tuominen. Etäjuhlassa kuultiin myös sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien lupaus.
Opiskelijan puheenvuoron piti Anna Kinnunen, joka kertoi Vaasan ammattikorkeakoulun antaneen hyvät eväät elämään.
– Lähden luottavaisesti kohti työelämää. Olen oppinut kommunikoimaan, kuuntelemaan, kehumaan ja kannustamaan entistä paremmin. Lisäksi olen oppinut organisointia, paineensietokykyä, isojen kokonaisuuksien hallintaa ja luottamusta omaan osaamiseeni. Tiedän, että selviän.
Musiikkiesityksinä kuultiin sairaanhoitajaopiskelija Matias Nissisen laulua ja pianosäestystä. Hän esitti kaksi herkkää tulkintaa suomalaisista hiteistä. Ensimmäinen oli Kassu Halosen ja Vexi Salmen kirjoittama Maailma on kaunis, ja toinen Apulannan Valot pimeyksien reunoilla. ”Sullon sisälläs valtameren kokoinen voima, jonka sä voit oppaaksesi valjastaa”, laulettiin jälkimmäisessä rohkaisevasti.
Rehtorin puhe
Hyvät valmistuvat opiskelijat, teidän läheisenne, korkeakouluyhteisömme ja kumppanimme.
Tänään on uskomattoman hieno päivä, kun saamme juhlistaa teidän valmistumistanne.
Dear graduates, family members and other loved ones, our staff members and special guests. It`s my pleasure to open this graduation ceremony.
Vuosi sitten toukokuussa aloitin ammattikorkeakoulussamme rehtorina. Pidimme silloin ensimmäisen etävalmistujaisjuhlan. Tänään vietämme jo kolmatta kertaa valmistujaisia etänä. Välillä on hyvä, että emme tiedä mitä tulevaisuus tuo mukanaan.
Teille valmistuville ja meidän henkilökunnallemme vuosi on ollut oppimisen, ihmettelyn ja toisaalta turhautumisen, yksinäisyyden ja epävarmuuden aikaa. Tätä aikaa en jää kaipaamaan, mutta uskon, että meistä jokainen kuljettaa tästä ajanjaksosta jotakin myös tulevaisuuteen.
Do you remember what was your dream profession was when you were a child? What happened after that?
Today you graduate from Vaasa University of Applied Sciences in Finland. Did you have any dreams to study abroad, away from home? What happened?
Life is a miracle. And there is always room for dreams. I have been thinking that it has been a blessing that we did not know a year ago that we would still be in the middle of world-wide pandemic the year after. What is your dream today?
Te opiskelijat olette saaneet viimeisen vuoden aikana pikakoulutuksen muuttuvaan työelämään. Työelämä ei palaa enää entiselleen ja ehkä hyvä niin.
Tästä ajasta olemme myös oppineet paljon. Mitä vastaisit, jos sinua tuoreena työntekijänä pyydettäisiin Helsinkiin tunnin tai kahden kokoukseen. Lähtisitkö? Epäilen.
Ei meistä monikaan enää lähtisi vaan kysyisi, että voinko osallistua etänä. Kohtaamisten odotetaan tuottavan lisäarvoa, jotakin mitä Teamsin tai Zoomin välityksellä ei ole mahdollista kokea. Sitä ei välttämättä tunnin kokous tuota.
Aikakäsityksemme on muuttunut. Ajasta on tullut yhä arvokkaampaa. Sinänsä se on kiinnostavaa, koska viimeisen vuoden aikana ei ole juuri muuta ollutkaan kuin aikaa.
Working life is not anymore the same as it was a couple of years ago. We have learned to study and work remotely. Is this going to be a new normal? I think that partly yes, but on the other hand no.
We are willing to meet our colleagues, create something new, converse freely together and enjoy co-development sessions. All of what I have mentioned are actually possible also online, but something is missing. And that something that happens when we meet each other face-to-face. And that is the three-dimensional encounter where we face other humans as a whole with their body language, their warmness, smell and the way they move.
Perttu Pölönen, tunnettu futuristi puhuu tulevaisuuden työelämää käsitellessään inhimillisyyden vallankumouksesta. Isovanhempamme tekivät työtä lihasvoimalla, me teidän vanhemmat olemme tottuneet työskentelemään aivoillamme. Tekoälyn, digitalisaation, robotiikan ja automatisaation myötä meidän aivomme ovat jäämässä osin työttömäksi. Mihin meitä sitten työelämässä tarvitaan?
Edelleen tarvitaan lihastyövoimaa, upeita aivojamme, mutta yhä enenevästi painopistetyöelämässä siirtyy sydämeen.
Empatia, etiikka, inhimillisyys, motivointi ja kohtaaminen ovat esimerkkejä tulevaisuuden inhimillisen työelämän elementeistä. Ihminen haluaa edelleen olla merkityksellinen.
Lihas, aivot ja sydän. Tuottavasta työstä tietotyöhön ja sieltä työhön, jota koneet eivät osaa. Mitä sen jälkeen seuraa? Mitä työelämä on vuonna 2040? Sen ratkaisette te, tänään valmistuvat opiskelijat.
Pääsette rakentamaan uutta työelämää, sen pelisääntöjä ja rakenteita. Olkaa rohkeita, älkää taipuko olemassa oleviin rakenteisiin. Muutoin mikään ei muutu.
Muistakaa kuitenkin sydän. Sivistynyt ihminen kunnioittaa muiden kokemuksia ja heidän tapaansa toimia, ymmärtää logiikan sen takana, mutta lempeästi houkuttelee kohti uutta.
The Futurist Perttu Pölönen has asked that what is the thing that higher education institutions canoffer to people that they can`t obtain on the internet. He claimed that through remote learning or working we do not get those human factors that actually make us human beings.
Have you touched a computer? Have you tried to look at someone in the eyes? How did that feel? Have you smelled your colleagues through the computer? I do not think so.
The future of work is going to be a world of softness, empathy, ethics, esthetics – all the kinds of things that computers or machines cannot offer us even now. That is the reason why campuses are still needed. We want to see and feel each other.
This also brings a huge challenge to us as providers of education. How can we create more of these kinds of situations where these soft skills are manifested?
Syksyllä nähdään kampuksella! Teemme kaikkemme, että voimme palata kampukselle syksyn tullen.
Sinä tänään valmistunut jatkat matkaasi kohti uusia unelmia. Pidä niistä kiinni. Unelmien jälkeen tulee uusia unelmia. Ne rakentavat toivoa ja uskoa ja niiden avulla tästäkin pandemiatilanteesta menemme eteenpäin.
Meidän henkilökunnallemme toivon voimauttavaa kesää.
Tee asioita, joista nautit. Se, joka joskus on tehnyt opettajan työtä, ei ihmettele, että miksi ihmeessä opettajalla on kesällä pitkä vapaa jakso. Se tarvitaan yksinkertaisesti oman persoonan ja mielen hoitamiseen.
Jatkuva vuorovaikutuksessa työskentely on kuluttavaa, mutta antoisaa. Jotta voi syksyllä taas antaa, täytyy ensin ladata omaa työkalua eli itseään.
Celebrate your diplomas with success in your personal and professional working life. We look forward to seeing you again and welcome you to join our alumni network.
Sydämelliset onnittelut teille jokaiselle.
Olet tervetullut liittymään alumniksemme.
Me tarvitsemme sinua vielä.