Seitsemän innokasta VAMKin toisen, kolmannen sekä neljännen vuoden energia- ja ympäristötekniikan opiskelijaa tarttui tilaisuuteen ja osallistui kahden viikon mittaiseen lyhytvaihtoon. Vaihto tapahtui Aalborgissa Pohjois-Tanskassa lokakuussa. Vaihtokohteena oli UCN, VAMKin yhteistyökoulu, jossa opiskelijat osallistuivat Energy mapping -kurssille yhdessä paikallisten opiskelijoiden kanssa.
Intensiiviopinnot veivät VAMKin opiskelijat Aalborgiin.
Aluksi meidät jaettiin 4-5 hengen ryhmiin: ryhmissä tulisimme suorittamaan projektin, jonka tavoitteena oli laatia energiansäästösuunnitelma ryhmän omalle, ennalta määrätylle paikalliselle alakoululle.
Kurssi oli siitä mielenkiintoinen, että se antoi ryhmien opiskelijoille mahdollisuuden toimia ns. ”energiaspesialisteina”, hyödyntäen omia tietoja sekä taitoja liittyen energian käyttöön, energian käytön analysoimiseen, rakennustekniikkaan sekä vuorovaikutukseen toisten opiskelijoiden kanssa.
Luentoja ja ryhmätöitä
Tanskalainen tyyli oppitunneilla oli vuorovaikutteinen, opiskelijoita osallistettiin luentoon kysymyksin, ja opiskelijoilla oli mahdollisuus kyseenalaistaa sekä kommentoida luennon aiheita. Opetuksessa oli kiireetön tunnelma. Tanskalaiset opettajat käyttivät hyvin moderneja apuvälineitä hyödyksi: esimerkiksi opettaja Meinhardtin tunnin eräs tehtävä toteutettiin aivomyrskynä verkkoalustalle, johon kaikki saivat kirjoittaa yhtä aikaa. Reaaliaikainen sivu oli nopeasti päivittyvä ja hauska tyyli toteuttaa tehtävä. Siinä piti olla nopea ja luova, jotta sai vastata jotain uutta.
Ensimmäisellä viikolla kurssilla keskityttiin pohjatietojen kartuttamiseen sekä valmistelemiseen projektia varten, ja päivät kuluivat pitkälti luentojen sekä pienryhmätöiden muodossa. Kurssin sisältö ei kuitenkaan ollut pelkkiä luentoja, sillä iltapäivät oli varattu suurimmaksi osaksi projektityölle. Iltapäivisin saimme valita mieleisen rauhallisen työpisteen koululla, jossa oli useita erilaisia ryhmätyöpaikkoja. Meillä oli hyvä luokka, jossa meidät otettiin erittäin hyvin ja vieraanvaraisesti vastaan.
VAMKin opiskelijat pääsivät toimimaan energiaspesialisteina.Töitä tehtiin tiimeissä.
Yritysvierailu kaukolämpöyhtiöön
Toisen viikon tiistaina kävimme yritysvierailulla tutustumassa kaukolämpöyhtiöön. Vierailun aikana meille kerrottiin yleisesti kaukolämmöstä Tanskassa, jossa on jo pitkään pyritty lisäämään kaukolämmön käyttöä omavaraisempaan energian- ja lämmöntuotantoon pääsemiseksi. Siellä kaukolämpöä tuottavat voittoa tavoittelemattomat yhtiöt yhdessä energialaitosten kanssa, joilta he saavat hukkalämpöä käyttöönsä.
Opiskelijat tutustuivat paikalliseen kaukolämpölaitokseen.
Vierailu sisälsi yhtiön ja sen tuotantolaitoksen esittelyn, vierailun pumppulaitoksessa ja mahdollisuuden kiivetä yrityksen omistaman korkean rakennuksen päälle katsomaan maisemia. Olimme selvästi tervetulleita vieraita ja kaikkiin kysymyksiimme vastattiin mahdollisimman kattavasti.
Pumppulaitosvierailulla esittelijöinä toimivat yhtiön johtaja ja kaksi työntekijää.
Vierailu projektikohteessa
Kävimme kiertelemässä ja tutustumassa Tylstrupissa (n. 22 km Aalborgista) sijaitsevaan projektikohteeseemme; Tylstrup Skoleen sekä koulun yhteydessä olevaan päiväkotiin. Haastattelimme remontista vastaavaa henkilökuntaa sekä koulun ja päiväkodin henkilökuntaa.
Tylstrup Skolen remontin on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä, joten tammikuussa oppilaat voivat palata opintojen äärelle remontoituihin puitteisiin, viihtyisään opiskeluympäristöön. Remontissa vaihdetaan ilmastointikanavat, kunnostetaan lämmitysjärjestelmät sekä uusitaan ikkunat. Rakennus myös saneerataan uudelleen.
Opiskelijaryhmä laati energiansäästösuunnitelman päiväkotiin. Tavoitteena päiväkodin tulevassa remontissa on säästää energiaa hyödyntäen nykytekniikkaa sekä karsia pois turhat energiankulutukset.
Tylstrup Skolen lapsia pyritään ohjeistamaan energiaystävällisiin käyttäytymismalleihin.
Vapaa-aika Aalborgissa
Kun kouluhommat oli saatu tehtyä, oli aika siirtyä illalla vapaa-ajalle. Kahden viikon aikana tekemistä riitti, kunhan vain itse oli aktiivinen ja halusi lähteä tutkimaan kaupunkia. Oli mukavaa, että useampi uusista luokkatovereistamme lähti mukaamme katselemaan paikkoja ja halusi samalla tutustua meihin suomalaisiin. Puhuimme paljon englantia ja pääsimme paremmin tutustumaan toisiimme, koska koulussa ei ehtinyt jutella kaikkien kanssa tauoilla.
Asuintalot olivat keskustassa värikkäitä ja osaan talojen seinistä oli maalattu hienoja taideteoksia.
Opiskelijat vierailivat Aalborg Towerissa, joka on 150 metriä merenpinnasta korkea torni. Tornista näki hyvin kaupunkia, ja sieltä oli myös mahdollista ostaa pikaruokaa ja juotavaa.
Tornin lisäksi vierailimme mm. maan alla sijaitsevan historiallisen fransiskaaniluostarin museossa ja eläintarhassa. Kaupungin kauniit talot olivat itsessään nähtävyyksiä, sillä tanskalainen arkkitehtuuri poikkeaa suomalaisesta tyylistä.
Vietimme tanskalaisten kanssa muutamat illanistujaiset, peli-illan ja kävimme pienellä porukalla cover-bändin keikalla. Aalborg ja paikallisten vieraanvaraisuus jättivät meille hyvät muistot.
Illanvietoissa oli mahdollisuus tutustua tanskalaisiin opiskelijakollegoihin.
Teksti ja kuvat: VAMKin energia- ja ympäristötekniikan opiskelijat