Haluatko ratkoa teknologiateollisuuden ongelmia uudella tavalla?
3D-tulostus & suunnittelu
Konetekniikassa opit 3D-suunnittelun ja 3D-tulostuksen menetelmiä. Käytössämme on muovi- ja komposiittitulostimien lisäksi mahdollisuus metallin tulostamiseen.
Robottiautomaatio
Konetekniikassa opit tehokasta robottiautomaatiota. Robottiakatemiassa ratkot yritysten toimeksiantoja robotiikan keinoin.
Projektinhallinta
Konetekniikassa opit hallitsemaan projekteja varmalla otteella. Opiskelijamme ovat menestyneet projektinhallinnan SM-kilpailuissa erinomaisesti.
Konetekniikan opiskelijat Eppu ja Arsi kertovat videolla omista opinnoistaan.
Konetekniikan insinöörin työ on muuttunut lyhyessä ajassa…
rasvaiset rattaat vaihtuivat jo vuosia sitten robottien ohjelmoimiseen ja automaation ymmärtämiseen. Konetekniikan insinöörinä voit paneutua esimerkiksi suunnitteluun, tuotekehitykseen, robottiautomaatioon, projektinjohtamiseen tai myyntiin.
Technobothnia
VAMKissa tulet viettämään paljon aikaa Technobothniassa, huippulaatuisessa opetus- ja tutkimuslaboratoriossa. Siellä pääset osallistumaan yrityksille tehtäviin projekteihin ja harjoittelemaan käytännön taitoja laitteilla, joita yrityksissäkin käytetään.
Sinustako koneinsinööri?
Töitä tekeville
Kone- ja metalliteollisuus on Suomen teollisuudenalojen suurin työllistäjä, tuottaja ja tavaranviejä. Ala onkin suosittu, sillä se tarjoaa loputtomasti erilaisia työtehtäviä, ja sopii sekä miehille että naisille.
VAMKin konetekniikan koulutuksessa opit taitoja, joita työelämässä arvostetaan. Yli 90% Suomen automaation tuotekehityksestä tapahtuu Vaasan alueella, pohjoismaiden suurimmassa energiaklusterissa. VAMK tarjoaakin ainutlaatuisen näköalapaikan alan kehityksen seuraamiseen ja siitä oppimiseen.
Pidämme tiiviisti yhteyttä työelämään, joten tiedämme, minkälaisia konetekniikan osaajia teollisuus tarvitsee. Yhteistyön myötä myös kesätyö- ja harjoittelupaikkoja sekä opinnäytetöiden aiheita riittää. Ja mikä parasta, myös työpaikkoja opiskelujen jälkeen.
Koneinsinööreille maksetaan kilpailukykyistä palkkaa. Myös jatko-opintomahdollisuudet ovat erinomaiset.
Tiimissä taidot haltuun
Konetekniikka on tiimitaiturin unelma-ala, sillä opintoihin kuuluu vähintään yksi projektiluontoinen työ lukuvuodessa. Pääsetkin heti ensimmäisestä opiskelupäivästä lähtien mukaan tiiviiseen ryhmään, missä työskentelet koko opiskeluajan.
Ensimmäisenä vuonna puretaan ja kootaan skootteri, ja samalla kaikki työvaiheet dokumentoidaan. Tiimityöskentelyn lisäksi opit muitakin tärkeitä taitoja, kuten raportointia ja esittelyä.
Jokaisen tiimiläisen vahvuudet täydentävät toisiaan: lopputuloksena lukuvuoden päättyessä on valmis projekti.
Toisena vuonna suunnitellaan ja koneistetaan vaihdelaatikko. Projekti tehdään usein yhteistyössä eurooppalaisen korkeakoulun kanssa. Kansainvälisessä projektissa opit, miten tärkeää kommunikointi on, jotta työ saadaan sujumaan ja tehtyä loppuun asti.
Projekteja tehdään myös yhteistyössä yritysten kanssa Roboakatemiassa, missä pääset tekemään robotiikkaan liittyviä tutkimus- ja kehittämistoimeksiantoja alueen työelämälle. Opiskelijat ovat olleet mukana esimerkiksi robottien tarttujien ja jigien suunnittelussa sekä kehittäneet tuotteita ideasta valmiiksi tuotteeksi saakka.
Konetekniikan koulutuksen sisältö
Konetekniikan koulutuksessa hyödynnetään samoja ohjelmistoja, joita yrityksetkin käyttävät. Alan tärkeät opintokokonaisuudet projektijohtamisen lisäksi ovat 3D-kone- ja laitesuunnittelu, tietokoneavusteinen suunnittelu ja tuotantotalous, joihin perehdyt monipuolisesti opintojen aikana.
Mikäli haaveilet kansainvälistä tehtävistä, voit suorittaa opintoja myös englanniksi tai ulkomailla yritysten vientiprojekteissa.
Alan perusteiden jälkeen valitset suuntavat opinnot seuraavista kokonaisuuksista:
- Kone- ja automaatiosuunnittelu: Opit innovoimaan, kehittämään, suunnittelemaan ja toteuttamaan laitejärjestelmiä aidossa yritysprojektissa.
- Process and Project Management: Yhdistät tekniikan perusopinnot prosessien kehittämisen ja projektijohtamisen opintoihin. Koulutus valmistaa sertifioidun projektiosaajan tutkintoon. Osa opinnoista on englanniksi.
- Projektiopinnot: Työskentelet yrityksen oikeassa projektissa joko Suomessa tai ulkomailla. Projektityöskentelyn ohella luet kirjallisuutta, teet kirjallisia tehtäviä ja raportoit oppimaasi.
Konetekniikan ala ja ammatit
Konetekniikan insinööri on joustava ja kielitaitoinen, lisäksi työnantajat arvostavat neuvottelu- ja esiintymistaitoja. Myös pitkäjänteisyys on plussaa projekteissa, joissa pitää osata hankkia uutta tietoa, soveltaa ja yhdistää sitä, sekä samalla ajatella taloudellisesti. Työskentelet isoissa vientiyrityksissä tai pienemmissä, paikallisissa yrityksissä, osavalmistusta tai kokoonpanoa tekevissä konepajoissa, tehtaissa, suunnittelutoimistossa tai yrittäjänä.
Koneinsinöörinä seuraat alan kehitystä ja osaat soveltaa sitä kehittyviin tuotantomenetelmiin, ympäristöasiat aina huomioiden.
Konetekniikan insinöörinä ammattinimikkeesi voi olla:
- Suunnitteluinsinööri
- Tuotekehitysinsinööri
- Projekti-insinööri
- Tuotannonsuunnittelija
- Asennusvalvoja
- Kunnossapitoinsinööri
- Myynti-insinööri
Opiskelijatarinoita
Valtteri Saukko
Valtteri Saukko oli jo valmis koneistaja, mutta hän halusi pelkän koneiden käyttämisen sijaan selvittää, miten ne voisivat toimia parhaimmalla mahdollisella tavalla.
Lue koko tarinaHae opiskelemaan
Tutustu koulutuksen lisätietoihin, valintaperusteisiin ja hakukelpoisuusvaatimuksiin Opintopolussa. Myös haku opiskelijaksi tapahtuu Opintopolku.fi-palvelussa.
Myös nämä saattaisivat kiinnostaa
Sähkö- ja automaatiotekniikka, insinööri AMK
Toteutustapa
Seuraava haku
11.3.2025 -
klo 08:00
25.3.2025
klo 15:00
Energia- ja ympäristötekniikka, insinööri AMK
Toteutustapa
Seuraava haku
11.3.2025 -
klo 08:00
25.3.2025
klo 15:00
Tietotekniikka, insinööri AMK
Toteutustapa
Seuraava haku
11.3.2025 -
klo 08:00
25.3.2025
klo 15:00