Suomessa koulutuksen saavutettavuudella, yhdenvertaisuudella, tasa-arvolla, osallisuudella ja moninaisuudella on vahva yhteiskunnallinen merkitys. Koulutus on yksi keskeisimmistä tasa-arvoa luovista ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta mahdollistavista instituutioista. Koulutus voi paradoksaalisesti olla myös yhteiskunnallista eriarvoisuutta luova tekijä. Suomen hallituksen tasa-arvo-ohjelmaan on kirjattu tavoite Suomesta tasa-arvon kärkimaana. Tasa-arvoisen yhteiskunnan yhtenä tavoitteena on, että jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet kouluttautua.
Saavutettavuudella ja esteettömyydellä tarkoitetaan korkeakoulumaailmassa mahdollisuutta opiskella ja työskennellä tasavertaisesti erilaisista ominaisuuksista ja elämäntilanteista huolimatta. Saavutettavuus ja esteettömyys ovat esimerkiksi mahdollisuutta saada opetusta ja ohjausta henkilökohtaisten tarpeiden mukaisesti. Se on niin ikään mahdollisuutta osallistua korkeakoulun toimintaan, liikkua korkeakoulun tiloissa esteettömästi sekä käyttää digitaalisia palveluita ja oppimateriaaleja sujuvasti.
Saavutettavuuden ja esteettömyyden edistäminen on koko VAMKin korkeakouluyhteisön yhteinen asia. VAMKin saavutettavuussuunnitelman tarkoitus on tuoda esille ne tavoitteet ja linjaukset, joilla me haluamme edistää moninaisuutta, vahvistaa etenkin vähemmistöryhmien osallisuutta sekä ohjata kaikenlaisen häirinnän ja syrjinnän ehkäisemiseen ja poistamiseen korkeakouluyhteisössämme.
Saavutettavuuden edistäminen VAMKissa