Matemaattiset pulmat innostavat taas
Tero Björklund
Nyt Tero opiskelee sähkötekniikkaa VAMKissa ja on antanut vanhan innostuksensa matematiikkaan taas herätä pitkän hiljaiselon jälkeen.
Teron mielessä oli alkanut itää ajatus täydellisestä suunnanvaihdoksesta hänen jäätyään isyyslomalle graafisen suunnittelijan töistä, joita hän ehti tehdä yli 10 vuoden ajan. Nyt Tero opiskelee sähkötekniikkaa VAMKissa ja on antanut vanhan innostuksensa matematiikkaan taas herätä pitkän hiljaiselon jälkeen. Koulun kautta löytämäänsä mentorointiohjelmaa hän kuvaa opiskelujensa parhaimmaksi anniksi.
Tero Björklund on nelikymppinen perheen isä, joka ei pelkää tehdä suunnanvaihdoksia elämässään, kun näkee sen tarpeelliseksi. Parikymmentä vuotta sitten vaasalainen Tero oli kiinnostunut kuvataiteesta ja päätyi opiskelemaan sitä kolmeksi vuodeksi Tampereen ammattikorkeakouluun. Opiskeluiden aikana hän alkoi kuitenkin kyseenalaistaa valintaansa suhteessa elämänsä muihin tavoitteisiin:
– Pohdin päätyneeni varsin kiviselle tielle. Halusin kuitenkin perustaa myös perheen eikä ala tuntunut tarpeeksi varmalta. Siinä vaiheessa minua alkoi kiinnostaa graafinen suunnittelu uravaihtoehtona, Tero muistelee.
”Haluan oppia jatkuvasti uutta”
Ei aikaakaan, kun hän päätyi hakemaan graafisen suunnittelijan töitä vaasalaisesta kustantamosta, jossa hän päätyi myöhemmin myös työskentelemään AD:na. Yli kymmenen vuotta Viipalemedioilla työskenneltyään Tero jäi toisen kerran isyyslomalle. Edessä oli jälleen pohdinnan paikka – ehkä vielä merkittävämpi kuin kymmenen vuotta sitten.
– Pikkuhiljaa oli intohimo laskenut graafisessa suunnittelussa. Koen, että graafikkona pitää olla kunnolla paloa, jotta sitä voi tehdä hyvin. Tajusin, että olin saavuttanut jo tärkeimmät asiat sillä uralla. Vaihtoehtona oli joko uudelleen kouluttautuminen sillä alalla tai täysin uuteen hyppääminen.
”Olin saavuttanut jo tärkeimmät asiat graafikkona. Vaihtoehtona oli joko täydennyskoulutus tai täysin uuteen hyppääminen.”
Tero valitsi jälkimmäisen – eikä ole katunut. Hän kuvaa persoonallisuuttaan tiedonjanoiseksi ja uskoo senkin takia päätyneensä alaan, joka ei ensi katsomalta vaikuta kaikista ilmeisimmältä graafikon valinnalta:
– Päädyin opiskelemaan aikuiskoulutustuella sähkötekniikkaa Vaasan ammattikorkeakouluun, koska tajusin, että tässä on minulle ala, joka on mielenkiintoinen ja kiehtova, mutta josta en ymmärrä vielä yhtään mitään. Lähdin siis aivan puhtaalta pöydältä. Elämä on hyvää, kun sen pitää pitkänä kasvuprosessina, Tero pohtii.
Matemaattiset pulmat innostavat taas
Terolla aloitti jälleen opiskelijaelämän, vaikkakin tällä kertaa laihialaistuneena perheenisänä. Hän kuvaa opiskelun olevan aivan erilaista kuin hänen ollessaan nuorempi: monessa asiassa hän huomaa olevansa huomattavasti motivoituneempi. Uteliaisuus ja intohimo ovat kohdistuneet taas matematiikkaan, kuten ennen vanhaan:
– Matematiikka oli minulle nuorena varsin helppoa, kunnes lukiossa en jaksanut tehdä töitä enää sen eteen. Silloin ajattelin, etten halua matematiikkaa työnkuvaani. Vanhemmiten huomasin kuitenkin tekeväni netissä erilaisia matemaattisia pulmia, millä taisi olla myös vaikutusta siihen, että päädyin opiskelemaan juuri sähkötekniikkaa, Tero naurahtaa.
Mentori tukena opiskeluissa ja työnhaussa
Alanvaihtajana Tero halusi kuulla kokeneelta konkarilta, minkälainen ura hänellä voisi olla edessään. Tähän täydellinen vastaus oli Energy Academy, joka tarjoaa mentoriohjelmaan pääsyn motivoituneille korkeakouluopiskelijoille Vaasan alueella. Tero kuuli ohjelmasta ensimmäisen kerran jo vuonna 2020, jolloin mukana oli vain yksi yritys, Hitachi Energy, tarjoamassa mentoreita.
– Ensimmäisellä kerralla en päässyt vielä mukaan, mutta en lannistunut siitä. Hain toisen kerran mukaan seuraavana vuonna, ja pääsin mukaan. Onneksi näin kävi, sillä sain mentorikseni italialaisen Franco Cavressin, joka on tehnyt 20-vuotisen uran Wärtsilässä. Minua ilahdutti erityisen paljon, että motivaatiokirjeeni oli luettu selvästi hyvin, sillä Francolla on pitkä tausta nimenomaan tuotekehityksestä, josta olen erityisen kiinnostunut. Meillä synkkasi heti: jaamme samanlaisen arvomaailman ja meillä on ollut puolin ja toisin paljon jaettavaa, Tero kertoo.
”Mentorin kautta on päässyt näkemään, millainen omakin urani voisi olla tulevaisuudessa. Franco on ollut minulle merkittävänä tukena sekä työnhaussa että uravalinnassa.”
Tero tuntee työelämän ja entisen alansa haasteet hyvin, mutta koki tarvitsevansa tekniikan alasta konkreettisempaa näkemystä:
– Mentorin kautta on päässyt hyppäämään toisen saappaisiin ja näkemään, millainen omakin urani voisi olla. Franco on ollut minulle merkittävänä tukena työnhaussa ja tässä uravalinnassa. Hauskaa on ollut havaita työelämässämme myös yhtäläisyyksiä.
Graafikon taustasta yllättävää hyötyä insinöörille
Teron tavoite on valmistua vuoden päästä insinööriksi. Keväällä pitäisi olla kasassa 215 opintopistettä eli yli 80 prosenttia insinöörin tutkinnosta. Käytännön työt kiinnostavat ja siihen Vaasa onkin Teron mukaan ihanteellinen paikka monine tekniikan alan yrityksineen.
Varasuunnitelmakin löytyy: yliopiston ovien pitäisi avautua maisteriopintoihin suoraan hänen suoritettuaan matematiikan moduuliopinnot.
Tero unelmoi suunnittelu- ja kehityspuolen tehtävistä, mutta pitää myös tärkeänä avoimuutta erilaisia töitä kohtaan.
– Harvoin esimerkiksi kesätyöhaussa tietää, mille tietylle osastolle haluaisi edes mennä, koska moni työ voi olla kiinnostava, vaikkei sitä ensin tietäisi.
”Monet ovat pitäneet taustaani kiinnostavana ja hyödyllisenä insinöörille.”
Teron on yllättänyt myös se, että moni yritys ei ole vain pitänyt yllättävänä vaan ensisijaisesti positiivisena tekijänä Teron aikaisempaa uraa graafikkona.
– Monet ovat pitäneet taustaani kiinnostavana ja hyödyllisenä insinöörille. Luonnollisesti insinöörikin hyötyy, kun osaa järjestellä visuaalista tietoa esimerkiksi laatimalla sähköpiirustukset loogisemmin, Tero pohtii.
Sinustakin sähkö- ja automaatiotekniikan insinööri?
Haluatko hallita tulevaisuuden tärkeintä energiamuotoa, sähköä? Kiitetty sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksemme tutustuttaa sinut energiateollisuuden siivellä alan uusimpiin virtauksiin – vankkaa teoriapohjaa ja monipuolista simulaatio-opetusta unohtamatta.