Opiskelijalla on mahdollisuus hakea aikaisemmin tai muualla hankkimansa osaamisen tunnistamista ja tunnustamista osaksi tutkintoaan riippumatta siitä, miten, milloin tai missä osaaminen on hankittu. Osaamisen tunnustamisessa opiskelijan osaamista verrataan VAMKin opetussuunnitelmissa kirjattuihin osaamistavoitteisiin.
Mitä ja kenelle?
Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen tarkoittaa ettei opiskelijan tarvitse opiskella uudelleen jo osaamiaan tutkintoon sisältyviä asioita.
- Osaamisen tunnistaminen on mahdollista vain ammattikorkeakoulu- tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavassa koulutuksessa läsnä oleville opiskelijoille.
- Osaamisen tunnistamista voi hakea pakollisista tai vapaavalintaisista opintojaksoista sekä harjoittelusta.
Milloin?
Osaamisen tunnistaminen on mahdollista koko opintojen ajan, mutta opiskelijaa suositellaan osoittamaan hankittu osaaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa opintoja, jotta se voidaan ottaa huomioon HOPS:n laadinnassa.
Vaihtoehdot
Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen tapoja on kaksi: hyväksiluku ja ahotointi näytöllä. Osaamisen tunnistamisen prosessissa käytetään eAhot-palvelua.
Hyväksiluku voi olla joko korvaamista tai sisällyttämistä. Korvaaminen tarkoittaa muualla suoritettuja, sisällöltään vastaavia ja samantasoisia pakollisia opintoja, joita voidaan korvata kokonaan tai osittain. Sisällyttäminen tarkoittaa aiemmin ja/tai opintojen aikana hankitun osaamisen liittämistä osaksi tutkintoa, jolloin opinnoilta ei edellytetä osaamistavoitteiden ja sisältöjen vastaavuutta, mutta opintojen on oltava tasoltaan opetussuunnitelmien mukaisia ja niiden on vastattava tutkinnon edellyttämää osaamista. Sisällyttämisen avulla hyväksi luetut opinnot ovat pääasiassa vapaasti valittavia opintoja. Hyväksiluvun (korvaaminen, sisällyttäminen) perusteena on, että aikaisemmat opinnot edistävät opiskelijan tutkintoon liittyviä opintoja, ja lisäksi, että osaamiselle asetetut tavoitteet saavutetaan.
- Hyväksiluku edellyttää opintojen sisällöllistä vastaavuutta. Opiskelija voi hyväksilukea kotimaisissa tai ulkomaisissa korkeakouluissa, avoimissa korkeakouluissa tai kesäyliopistoissa suoritettuja opintoja. VAMKin avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritetut opinnot hyväksiluetaan suoraan, mutta muualla suoritettujenopintojen hyväksilukemista on anottava.
- Opinnot on suoritettu VAMKissa opiskelun aikana tai aiemmin. Aiemmin suoritettuja opintoja voidaan hyväksilukea vapaasti valittaviin opintoihin enintään opetussuunnitelman osoittama määrä.
- Tutortoiminnasta hyväksiluetaan vapaasti valittaviin opintoihin 3 op, vastuututoroinnista (eli toisen kauden tutoroinnista) 1 op ja kv-tutoroinnista 2 op. Aliupseerikoulutuksesta hyväksiluetaan 3 op ja reserviupseerikoulutuksesta 5 op. VAMOKin hallitustyöskentelystä hyväksiluetaan 6 op vuodesta 2017 lähtien.
- Yli 10 vuotta vanhoja opintoja tai opinnäytetyötä ei yleensä voi hyväksilukea.
- Korvaavat opintosuoritukset kirjataan opintorekisteriin korvattavan opintojakson opetussuunnitelmassa määritellyn arvosana-asteikon mukaisesti.
- Sisällytettävät opintosuoritukset kirjataan opintorekisteriin alkuperäisellä arvosanalla ja opintojakson nimellä
- Opiskelija voidaan vapauttaa pakollisista kieliopinnoista, jos hän ei ole aikaisemmin opiskellut ruotsia tai englantia. Hän suorittaa vastaavan määrän muita kieliopintoja.
- Näytöllä opiskelija voi osoittaa sellaista tutkinnon tavoitteiden mukaista osaamista, joka on hankittu muualla kuin korkeakoulussa.
- Osaaminen on hankittu esim. työelämässä, harrastuksissa tai toisen asteen koulutuksessa. Opettaja ja opiskelija sopivat näyttötavasta.
- Näyttötapoja on erilaisia ja ne vaihtelevat tapauskohtaisesti; esimerkiksi osaamisportfoliot, suulliset ja kirjalliset tehtävät, ongelmanratkaisutilanteet.
- Näytöt arvioidaan samoilla arviointikriteereillä kuin normaalisuorituksetkin eikä niitä voi uusia tai korottaa.
- Opiskelija voi kuitenkin halutessaan suorittaa opintojakson opetussuunnitelman mukaisesti.
- Ahotointi prosessiin kuuluu oman osaamisen havaitseminen, sanoittaminen ja näkyväksi tekeminen. Osaamisen sanoittaminen edellyttää opiskelijalta itsereflektointia, osaamisen sanoittamista ja kuvaamista siitä, mitä hän jo osaa suhteessa tutkintoon sisältyviin osaamiskuvauksiin ja opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin.
Osaamisen tunnustamista haetaan opiskelijan työpöydän kautta eAHOT-palvelussa.
- Korvaaminen
- Sisällytys
- Näyttö
- Vapautus
Ohjeet
Toimi näin (opiskelija)
Aloita hakemuksen täyttäminen EAHOT-hyväksilukeminen painikkeen takaa opiskelijan työpöydällä (PAKKI). Avautuvasta näkymästä valitse ”uusi hakemus”. Eahot on mahdollinen vain tutkinto-opiskelijoille ja hakemuksen täyttö estyy muilla opiskeluoikeuksilla.
Suorituspaikat
- Lisää hakemuksellesi suorituspaikan tyyppi: Oppilaitos, työkokemus, muu. Valikko avautuu ”lisää suorituspaikat” -painikkeen takaa.
- Mikäli suorituspaikka on toinen korkeakoulu, valitse se pudotusvalikosta löytyvästä koodistosta. Mikäli tietoa ei löydy, valitse ”suorituspaikkaa ei löydy valikosta” ja kirjoita se avautuvaan tekstikenttään
- Kirjoita koulutuksen/ työkokemuksen nimi suomeksi ja englanniksi
- Kirjoita kuvaus mikäli kyseessä on osaamisen hyväksilukeminen (esim. työkokemus).
- Lisää hakemuksellesi liitteet (opintosuoritusote, työtodistukset jne.)
- Tallenna
Lisää aiemmin hankittu opinto tai osaaminen
- Lisää aiemmin hankittu opinto: valitse tämä, mikäli haet hyväksilukua toisessa korkeakoulussa suoritetulla opinnolla. Haettaessa hyväksilukua opinnolla, valitaan käsittelijäksi aina oman yksikön opinto-ohjaaja
- Lisää aiemmin hankittu osaaminen: mikäli haet näytöllä hyväksilukua yksittäisestä opintojaksosta. Hakemuksen käsittelee toteutuksen vastuuopettaja.
- Lisää hae vapautusta opinnosta: mikäli haet vapautusta kieliopinnosta. Käsittelijäksi valitaan opinto-ohjaaja.
- Valitse haettavan hyväksiluvun tyyppi: korvaaminen tai sisällyttäminen:
- Korvaavat opintosuoritukset kirjataan opintorekisteriin korvattavan opintojakson opetussuunnitelmassa määritellyn arvosana-asteikon mukaisesti, korvaten suoraan HOPS:ssa näkyvän opintojakson.
- Sisällytettävät opintosuoritukset kirjataan opintorekisteriin alkuperäisellä arvosanalla ja opintojakson nimellä ja sisällytetään HOPS:n rakenteeseen.
- Mikäli valitsit hyväksiluvun opinnon perusteella, lisää ”aiemmin suoritetut opinnot” -kohtaan alkuperäinen muualla suoritettu opintojakso/opintokokonaisuus, jolla haet korvaavuutta tai sisällytystä.
- Tarkista ja lisää hakemukseen alkuperäisen suorituksen laajuus, arvosana-asteikko, suorituspaikka sekä suorituksen nimi suomeksi ja englanniksi. Valitse oikealle ilmestyvästä HOPS-näkymästä opinto tai opinnot, joihin haet hyväksilukua
- Mikäli valitsit tyypiksi sisällytyksen, valitse opintokokonaisuus, jonka alle haluat opinnon sijoittaa, esimerkiksi vapaasti valittavat opinnot
- Mikäli olet liittänyt hakemuksellesi kuvaukseen tai liitetiedostoon linkin suorituksiisi Oma Opintopolkuun, varmista linkin toimivuus
- Tallenna hakemus
- Opinto-ohjaajalle/ opettajalle hakemus lähtee oikeassa yläkulmassa näkyvän ”lähetä hakemus” -painikkeen kautta
- Näet käsittelyn tilanteen opiskelijan työpöydältä omista hakemuksistasi ja saat päätöksen erikseen tiedoksi
- Puutteellinen hakemus palautetaan aina opiskelijalle täydennettäväksi.
Opettajan ja opinto-ohjaajan muistilista
- Tarkista ensimmäisenä, että hyväksilukua on haettu oikealle tyypillä: Opinto/ osaaminen/ vapautus. Tarvittaessa siirrä hakemus käsittelyyn toiselle käsittelijälle. Kuvaus eri tyypeistä yllä olevassa opiskelijan ohjeessa.
- Selvästi puutteellinen hakemus tulee palauttaa opiskelijalle ja viestiä samalla miten hakemusta täydennetään.
- Jotta hyväksiluku näkyy opiskelijan HOPS:ssa, tulee se päätöksenteon jälkeen tallentaa ” hyväksiluku”-painikkeella. Tallennettaessa hyväksilukua, tulee kiinnittää huomiota seuraaviin: 1. haettu laajuus, 2. suorituksen kieli, 3. arviointiasteikko ja 4. nimi suomeksi & englanniksi on oikein ja löytyvät hakemukselta. Tarpeen tullen tietoja voi vielä tässä kohden muokata tallennusnäkymässä olevan ”kynäikonin” takaa.
- Mikäli hyväksiluku on osittainen, tulee siitä tehdä sopimus. Toiminnallisuus on sama kuin Pepin sopimuspankissa (ohje SYKE-intrassa). Sopimuksen voi tehdä eahotissa omalta välilehdeltään, mikä on nopein ja helpoin tapa kun käsittely tapahtuu samassa näkymässä. Sopimuksella sovitaan, mitä täydennyksiä vaaditaan suorituksen kokonaisopintopistemäärän saavuttamiseksi.
Yleistä
Mikäli haet useammalla muualla suoritetulla opinnolla hyväksilukua useasta opintojaksosta (monen suhde moneen), muista tehdä tallennus jokaisen opintojakson lisäyksen välissä hakemuksellesi. Edellä mainitussa tapauksessa opinto-ohjaaja tekee yhden päätöksen, joka sisältää kaikki haetut hyväksiluvut. Vaihtoehtoisesti voit hakea jokaisen hyväksiluvun erikseen (opintojakso-opintojakso), erillisillä hakemuksilla, joista tehdään jokaisesta erillinen päätös.
Huomioithan ennen hyväksilukuhakemuksen täyttämistä, että hyväksiluettuja opintoja ei voida päätöksenteon jälkeen poistaa opintosuorituksistasi.
Hyväksilukupäätöksissä noudatetaan samoja oikaisumenettelyohjeita, kuin opintojaksoillakin: vamk.fi/opiskelijalle/opas/opiskelu/arviointiperusteet
Eahot käsittelytapaukset
Avoimen polulta tutkintoon
- VAMK:ssa suoritetuista opinnoista ei haeta hyväksilukua, suoritukset kopioidaan tutkinto-opiskeluoikeudelle opiskelijapalveluissa. Käytännöt tutkintorooliin siirtyessäsi on kuvattu: https://www.vamk.fi/hakijalle/hakeminen/erillishaku/erillishaku-avoimen-opinnoilla
- Mikä olet suorittanut opinnot toisessa ammattikorkeakoulussa, haetaan hyväksiluvut eahot-palvelun kautta korvaavuutena.
Campusonline.fi portaalin kautta suoritettujen opintojen hyväksilukeminen
- Nouda linkki Oma Opintopolku -palvelusta. Lisää linkki suorituksiisi Word-tiedostoon ja lataa liite Eahot-palveluun.
- Ennen hakemuksen lähettämistä, testaa linkin toimivuus! Suorituksesta tulee käydä ilmi laajuus, arvosana, suorituspäivä, suorituksen nimi suomeksi ja englanniksi sekä omat tietosi.
- Oletuksena valitse opinto sisällytettäväksi vapaasti valittaviin opintoihin HOPS-rakenteessa.
- Valitse käsittelijäksi opiskelijapalveluiden assistentti Siru Suominen (liiketalous, tietojenkäsittely, sairaanhoitaja AMK) tai Susan Sundqvist (tekniikka, sosionomi AMK, terveydenhoitaja AMK) https://www.vamk.fi/opiskelijalle/ohjaus/opiskelijapalvelut
- Mikäli haet Campusonline opinnolla suoraan korvaavuutta pakollisesta opinnosta, haetaan hyväksilukua korvaamisen kautta (opinto-ohjaajan päätöksellä)
Mikäli olet ilmoittautunut Campusonline -verkoston tarjontaan ristiinopiskelupalvelussa (opiskelijan työpöydällä), liikkuvat suoritukset automaattisesti koti-ja kohdekorkeakoulun välillä. Mikäli kuitenkin haet (korvaavuutta) pakollisesta opinnosta Campusonline suorituksen perusteella, täytä eAHOT hakemus ja valitse käsittelijäksi opinto-ohjaaja.
Korvaavuus pakollisesta opinnosta, toisen korkeakoulun suorituksella
Hae korvaavuutta opetussuunnitelmaasi kuuluvasta pakollisesta opintojaksosta koulutusyksikkösi opinto-ohjaajalta (hakemuksen käsittelijä).
Valitse korvaavuushakemukseesi hopsista ne opintojaksot, jotka haet korvattavaksi. Mikäli haet usealla eri suorituksella korvaavuuksia (useista eri opintojaksoista), tee tallennus eAHOT:ssa jokaisen opintojakson lisäyksen välissä.
Sisällytyksissä tarkista, että olet valinnut hopsistasi sisällytykselle opintokokonaisuuden, jonka alle haluat sisällytettävän opinnon hyväksyttävän esim. ”vapaasti valittavat opinnot”.
Siirto-opiskelija
Ennen hyväksiluvun hakemista keskusteltava opinto-ohjaajan kanssa. Opinto-ohjaaja käsittelee anomuksen hyväksilukuna.
Vapautus
Keskusteltava opinto-ohjaajan kanssa ennen hakemuksen tekoa, opinto-ohjaaja käsittelee hakemuksen.
Opiskelija voi saada vapautuksen kieliopinnoista, jos opiskelija on saanut koulusivistyksensä muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä, tai hän on saanut koulusivistyksensä ulkomailla, tai opiskelijalla on asiantuntijan toteama vakava lukihäiriö.
Vapautettavan opintojakson tilalle tulee suorittaa vastaava määrä muita kieliopintoja.
Lisätietoja: Kieliopinnot
Vaihto-opinnot ulkomailla
- Valitse ”Uusi hakemus”
- Lisää suorituspaikan tyyppi: Ulkomainen oppilaitos
- Lisää suorituspaikka. Valitse ”ei löydy suorituspaikkaa” ja kirjoita vaihtokorkeakoulun nimi. Käytä samaa nimeä myös Suomeksi-kohdassa
- Lataa partnerikorkeakoulusta saatu opintosuoritusote eAHOT-palveluun ”suorituspaikka” -välilehdellä.
- Kirjaa jokainen vaihdossa suoritettu opinto eAHOT-palveluun kohdasta ”Lisää aiemmin suoritettu opinto”.
- Lisää vain kurssin englanninkielinen nimi, myös ”suomenkielinen nimi” kohtaan
- Kirjoita arviointimerkinnäksi HYV (hyväksytty)
- Oletuksena valitse opinto sisällytettäväksi vapaasti valittaviin opintoihin HOPS-rakenteessa
- Valitse käsittelijäksi kv-palveluista Hannele Välipakka
- Kv-palveluista tarkistetaan suoritukset ja opintopistemäärät liitteen mukaan, jonka jälkeen asia siirretään käsiteltäväksi opinto-ohjaajalle
- Opinto-ohjaaja käsittelee anomuksen
Yksittäisen opintojakson toteutuksen ahotointi (näytöllä)
Näytön käsittelee opintojakson opettaja, näytöstä sovittava opintojakson opettajan kanssa ennen hakemusta.
Liitteisiin eAhotissa tallennetaan näytön toteutuksen suunnitelma ja esimerkiksi sellaiset asiakirjat, jotka saattavat sisältää henkilötietoja kuten työtodistukset. Näytön muut liitteet kuten videotallenne, esseet tai muut lähetetään opintojakson opettajalle sovitulla tavalla.
Järjestötoiminnan, työelämän projektien sekä asepalveluksen hyväksiluettavuus vapaasti valittaviin opintoihin
- Hallitustyöskentely, max. 6op
Järjestötoiminnasta opintopisteitä haluava opiskelija toimittaa hyväksiluvun yhteydessä tuntierittelyn, jossa kuvataan mitä ja miten kauan tehty 1op = 27 h työtä. Opintopisteitä voidaan myöntää enimmillään seuraavasti:
- Hallituksen jäsenet, max. 3op
- Puheenjohtajisto, max. 5op
Omaan koulutusalaan liittyvästä työelämän projektitoiminnasta voidaan myöntää opintopisteitä. Opiskelija liittää hyväksilukuanomukseen toimeksiantajan todistuksen tehdystä projektityöstä (mm. Muovan projektit). Todistus sisältää tuntierittelyn, jossa kuvataan mitä teen ja miten kauan tehty (1 op = 27h työtä).
Vapaasti valittaviin opintoihin hyväksiluetaan
- tutortoiminnasta 3 op
- vastuututoroinnista (eli toisen kauden tutoroinnista) 1 op
- kv-tutoroinnista 2 op.
Lukuvuoden 2016-2017 aloittavista ryhmistä lähtien vapaasti valittaviin opintoihin hyvitetään
- reserviupseerikoulutuksesta 5 op
- aliupseerikoulutuksesta 3 op.