Ohjauksen käsikirja 2024-2025
Jokainen VAMKissa opettava opettaja toimii opiskelijoiden tukena ja ohjaajana omilla opintojaksoillaan. Lisäksi jokaisella tutkinto-opiskelijalla on tukenaan myös oma nimetty ryhmänohjaaja, ammattikorkeakoulukuraattori, urapalveluiden ohjauspalvelut sekä oman koulutusalan opinto-ohjaaja, jotka muodostavat monialaisen ohjauksen tukipalveluiden verkoston. Opiskelijoita tukevat myös mm. YTHS-opiskelijaterveydenhuolto, Ohjaamo, korkeakoulupappi ja etsivä nuorisotyö. Myös opiskelijatutorit ja Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta VAMOK ovat opiskelijoiden tiiviinä tukena etenkin opintojen alkutaipaleella.
Jokaiselle opiskelijalle nimetään oma ryhmänohjaaja jo ennen opintojen alkamista. Tieto opiskelijan ryhmänohjaajasta löytyy Pepistä (Opiskelijan työpöytä – Opintoni – HOPS – Ryhmän kuvaus – välilehti). Ryhmänohjaaja on opiskelijalle se tutuin ja läheisin opettaja, jonka puoleen opiskelija voi kaikissa tilanteissa kääntyä koko opintojensa ajan. Ryhmänohjaajan keskeisimpiin tehtäviin kuuluu uusien opiskelijoiden perehdyttäminen ammattikorkeakoulussa opiskeluun, opintojen etenemisen seuranta ja tuki, siihen liittyvät konkreettiset ohjaustoimet sekä oman opiskelijaryhmän ryhmäyttäminen ja yhteydenpito koko ryhmään.
- Ryhmänohjaajan työtä ohjaa Ohjauksen käsikirja ja käsikirjan luku “Ryhmänohjaaja”, jossa kuvataan ohjauksen kokonaisuus ja ryhmänohjaajan tehtävät tarkemmin.
- Ohjauksen käsikirja on kokonaisuudessaan saatavilla VAMKin intrassa (vaatii kirjautumisen, vain henkilöstön saatavilla).
Ryhmänohjaajien ohjauksesta ja perehdytyksestä vastaavat opinto-ohjaajat. Ohjauksen käsikirjan päivittämisestä vastaavat niin ikään opinto-ohjaajat sekä ohjauksen muut asiantuntijat.
Päivitetty 13.8.2024
Jokaiselle opiskelijalle nimetään oma ryhmänohjaaja jo ennen opintojen alkamista. Tieto opiskelijan ryhmänohjaajasta löytyy Pepistä (Opiskelijan työpöytä – Opintoni – HOPS – Ryhmän kuvaus – välilehti). Ryhmänohjaaja on opiskelijalle se tutuin ja läheisin opettaja, jonka puoleen opiskelija voi kaikissa tilanteissa kääntyä koko opintojensa ajan. Ryhmänohjaajan keskeisimpiin tehtäviin kuuluu uusien opiskelijoiden perehdyttäminen ammattikorkeakoulussa opiskeluun, opintojen etenemisen seuranta ja varmistaminen sekä oman opiskelijaryhmän ryhmäyttäminen ja yhteydenpito koko ryhmään.
Ryhmänohjauksen tavoitteet ja tehtävät
Ryhmänohjaaja on opiskelijalle erikseen nimetty henkilö, jonka puoleen opiskelija voi aina kääntyä, kun hänelle tulee kysyttävää. Ryhmänohjaajan tehtäviin sisältyy mm.
- Uusien opiskelijoiden orientaation ja perehdytysjakson suunnittelu ja toteutus. Orientaatiota koordinoivat opinto-ohjaajat ja tutkimus- ja koulutuspäälliköt yhteistyössä opiskelijapalveluiden kanssa. Ryhmänohjaajan rooli orientaatiossa on merkittävä oman ryhmän ryhmäyttämisen ja korkeakoulun käytänteiden avaamisessa. Tukena ryhmänohjaajalla on lisäksi opiskelijatutor.
- Johdatus oman alan korkeakoulu-opintoihin – orientoivan opintojakson koordinoiminen, joka alkaa yhteisillä VAMK-tasoisilla orientaatiopäivillä lukuvuoden alkaessa.
- Jokaisen opiskelijan henkilökohtainen tapaaminen (mm. ohjauskeskustelut) vuosittain vähintään kaksi (2) kertaa. Ryhmän yhteiset tapaamiset vähintään kaksi (2) kertaa vuodessa.
- Opiskelijoiden yleisten työelämätaitojen kehittymisen tukeminen vuosittaisissa kehityskeskusteluissa (ks. Arenen yleiset kompetenssit AMK- ja YAMK-tutkinnoissa). Opiskelija täyttää ja palauttaa Moodle-alustalle ennen kehityskeskustelua yleisten työelämätaitojen itsearviointilomakkeen. (Opiskelijan lomakkeet verkkosivuillamme)
- Opiskelijan ohjaaminen tarpeen mukaan muun tuen pariin (esim. opinto-ohjaaja, kuraattori, uraohjaaja, YTHS)
- Ryhmän opintojen etenemisen seuraaminen Pepin Fokuksen avulla.
- Sote-alan ryhmänohjaajat toimivat perusopintojen harjoitteluissa oman ryhmän ohjaajana ja yhteyshenkilönä harjoitteluorganisaatioissa.
Vaasan ammattikorkeakoulussa toimii kolme alakohtaista opinto-ohjaajaa. Opinto-ohjaaja tukee opiskelijoita henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS) yksilöllistämisessä, kuten muun muassa aiemmin tai muualla hankitun osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa, aiempien opintojen hyväksilukemisessa sekä mahdollisissa opiskeluryhmiin tai koulutusalaan liittyvissä vaihtotilanteissa. Opinto-ohjaaja auttaa myös esimerkiksi opiskelijavaihtoon liittyvien opintojen suunnittelemisessa. Opinto-ohjaajien tehtävänkuvaan kuuluu monialaisen ohjauksen kehittäminen pedagogisen ohjelmamme suuntaisesti yhteistyössä opiskelijoiden ja muiden ohjauksen asiantuntijoiden kanssa. Opinto-ohjaajat perehdyttävät ryhmänohjaajat tehtäväänsä.
Yhteydenotto opinto-ohjaajaan tapahtuu ensisijaisesti sähköpostin tai ajanvarauksen kautta.
Ammattikorkeakoulukuraattori tukee opiskelijoidemme hyvinvointia, opiskelukykyä, opintojen etenemistä ja opintoihin kiinnittymistä. Kuraattori tarjoaa yksilöllistä ohjausta ja keskusteluapua, järjestää erilaisia tapahtumia, välittää tietoa opiskelijahyvinvointiin liittyvistä palveluista sekä tukee opiskelijoiden yhteisöllisyyttä. Kuraattorilta opiskelija voi pyytää tukea myös oppimisvaikeuksiin. Kuraattorin kanssa opiskelija voi keskustella omasta elämäntilanteesta, arjen toimivuudesta, jaksamisesta ja opiskeluissa ilmenneistä haasteista. Opiskeluiden aikana esiin tulevia haasteita voivat olla esimerkiksi ajanhallinta, tehtävien aloittamisen tai loppuunsaattamisen vaikeus, keskittyminen, motivaatio, stressi tai jännittäminen. Lisätietoja ammattikorkeakoulukuraattorin tarjoamien palveluiden osalta löytyy verkkosivuiltamme, jonka kautta on myös mahdollisuus varata aika kuraattorin tapaamiseen.
Vaasan ammattikorkeakoulun urapalveluiden tavoitteena on vahvistaa opiskelijoiden työelämätaitoihin liittyvää itsetuntemusta sekä ohjata ammatillista kasvua. Näiden lisäksi uraohjauksessa rakennetaan ja vahvistetaan oman koulutusalan työelämän tuntemusta sekä työnhakutaitoja. Urapalveluiden hyödyntäminen on mahdollista koko opintojen ajan ja vuoden päivät valmistumisen jälkeen. Urasuunnittelu rakentaa siltaa korkeakouluopintojen jälkeiseen työelämään ja on koko opintojen ajan kestävä prosessi, jossa tuetaan opiskelijaa hahmottamaan itselleen mieluisa paikka työelämässä korkeakouluopintojen jälkeen. Opiskelijoiden osaamista, kiinnostuksen kohteita sekä tavoitteita on hyödyllistä pohtia opiskelujen alusta lähtien, mutta ennen kaikkea valmistumisen kynnyksellä.
Urapalvelut järjestävät esimerkiksi vuosittaisen CareerDay -tapahtuman, jossa opiskelijoilla ja työelämän edustajilla on mahdollisuus tavata toisiaan sekä jutella työelämän ajankohtaisista asioista. Urapalvelut koordinoivat myös VAMK Work -palvelua, joka toimii opiskelijoiden ja työelämän digitaalisena kohtaamispaikkana, jonka kautta opiskelijat voivat löytää muun muassa työpaikkoja, harjoittelupaikkoja sekä opinnäytetyö- tai muita projektitöiden aihioita. Urapalveluiden lisäksi myös ryhmänohjaajat kutsuvat työelämän edustajia ja alumneja mukaan ryhmien yhteisiin tapaamisiin.
Urapalveluiden ajanvaraus ja lisätiedot nettisivuillamme.
Opiskelijayhteisöllä on merkittävä rooli opiskelijoiden hyvinvoinnin ja kuuluvuuden tunteen rakentumisessa. Opiskelijayhteisön edustajana sekä korkeakouluyhteisön aktiivisena toimijana opiskelijakunta VAMOK on tiivis yhteistyötaho niin opiskelijoiden kuin opetushenkilöstönkin suuntaan.
Opiskelijatutorit ovat aiempien vuosikurssien opiskelijoita, jotka toimivat vertaisohjaajina ja tukena uusille opiskelijoille. Tutorit ovat ryhmänohjaajien tärkeä apukäsi ja mukana opiskelijoiden perehtymisjaksolla. Opiskelijatutorien tehtäviin kuuluu esimerkiksi eri järjestelmiin perehdyttäminen, tiloihin ja toimintakulttuuriin tutustuttaminen, ryhmäytymisen ja sitoutumisen tuki ja motivointi, Vaasan kaupunkiin ja sen vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksiin tutustuminen. Tutor-toiminnasta löytyy lisätietoja verkkosivuiltamme.
Tutorit ovat opiskelijoiden apuna arkipäivän kysymyksissä ja auttavat opiskelijoita integroitumaan opiskelijayhteisöön. Kaikille opiskelijoille nimetään opiskelijatutorit, joiden puoleen he voivat kääntyä opintojensa aikana käytännön asioissa. Lukukauden alkaessa aloittaville ryhmille järjestetään suunnitelman mukaisia tutortunteja. Tutortuntien sisältö toteutetaan erillisen suunnitelman mukaisesti, hyödyntäen opiskelijakunnan toimijoita sekä mahdollisia ulkopuolisia tai Vaasan ammattikorkeakoulun omia asiantuntijoita.
Tutorit ovat uusia opiskelijoita vastassa opintojen ensimmäisenä päivänä.
Avoimen AMK -opiskelijoiden alkuohjauksesta vastaa jatkuvan oppimisen palvelut (avoin@vamk.fi). Jos AMK- tai YAMK-tutkintoryhmässä on mukana avoimen polkuopintoja suorittava opiskelija, käy ryhmänohjaaja orientoiviin opintoihin liittyvät tulokeskustelut sekä kehityskeskustelut myös näiden opiskelijoiden kanssa. Tutkintojen polkuopiskelijat ovat tutkintotavoitteisia opiskelijoita, joiden tavoitteena on suorittaa kaikki tai valtaosa ensimmäisen vuoden opinnoista avoimen AMK:n kautta ja siirtyä erillishaun kautta myöhemmin tutkinto-opiskelijaksi.
Opettajat vastaavat opintojaksojen sisällöllisiin kysymyksiin ja ohjaavat opiskelijoita omien opintojaksojensa suorittamiseen liittyvissä asioissa. Avoimen AMK:n opiskelijat voivat käyttää myös opinto-ohjaajien palveluita, mikäli tarvitsevat tarkempaa alakohtaista ohjausta.
2. asteen VAMK-väylällä jokaisella opiskelijalla on oma nimetty väyläohjaaja, joka järjestää joustavasti aloitettavien väyläopintojen uusille opiskelijoille orientaation, tulokeskustelut sekä loppuohjauksen, sekä seuraa väyläopintojen etenemistä Fokuksessa ja kontaktoi opiskelijoita tarpeen mukaan. Väyläopiskelijan ollessa lukiolainen tai ammatillisessa oppilaitoksessa opiskeleva, on hyvä muistaa, että tavoitteena on alkuun 15 op:n laajuisen kokonaisuuden suorittaminen, jonka jälkeen opiskelija voi siirtyä erillishaun kautta tutkinto-opiskelijaksi.
YAMK-polun (15 op) polkuohjaukseen pätee samat toimintatavat kuin väyläopiskelijoiden ohjauksen osalta.
Viimeisen säännönmukaisen lukukauden lopussa ryhmänohjaaja kartoittaa kehityskeskustelujen pohjalta ryhmänsä opiskelijoiden valmistumisen tilanteen. Opinto-ohjaaja jatkaa + 1-vuoden ajan opiskelijoiden ryhmäohjausta ja käy kehityskeskustelun pyrkien tukemaan opiskelijan valmistumista. Mikäli opiskelijan opinnot ovat kesken vielä +1-vuoden jälkeen, opiskelijan tulee hakea lisäaikaa opintojensa loppuun saattamiseksi. Sähköiseen hakemukseen liitetään mukaan realistinen suunnitelma opintojen loppuun saattamiseksi sekä kuitti suoritetusta käsittelymaksusta (50 EUR). Opinto-ohjaaja auttaa opiskelijaa opintojen suunnittelussa ja käy opiskelijan kanssa ohjauskeskusteluita ensisijaisena tavoitteena tutkinnon loppuun saattaminen ja opiskelijan valmistuminen.
Mikäli opintoja puuttuu enemmän, opiskelija voi suorittaa puuttuvia opintoja avoimen AMK:n kautta. Kun valmistuminen on lähempänä, voi opiskelija hakea opinto-oikeuden palautusta samalla menettelyllä kuin lisäaikaa haetaan. Opiskelijan on myös mahdollista hakea opiskelijaksi uudestaan opiskelijavalinnan kautta ja saada uusi opiskeluoikeus joko yhteishaun kautta, tai erillishaussa (uudelleen myönnettävänä opiskeluoikeutena). Opinto-ohjaajat sekä avoimen AMK:n suunnittelija ohjaavat ja neuvovat opiskelijoita näissä tilanteissa.
Kaikissa ohjaustilanteissa on tärkeää ottaa huomioon opiskelijan henkilökohtainen ja yksilöllinen elämäntilanne, ja tarvittaessa ehdottaa poissaolevaksi ilmoittautumista. Jos opiskelijalla on hyvin kuormittava vaihe elämässään, hänen kannattaa harkita poissaolevaksi ilmoittautumista. Opiskelijalla on oikeus ilmoittautua poissaolevaksi enintään yhden lukuvuoden ajaksi lakisääteisin syin. Myöhemmin opintojen aikana käytössä 1 vuoden subjektiivinen poissaolo-oikeus mistä syystä tahansa. Poikkeuksena on sairaus/vamma, jolloin poissaolokaudet eivät lisäänny, vaan kuluttaa aina 1 vuoden poissaolo-oikeuden.
Opiskelijalla on oikeus myös sairauspäivärahaan. Näissä tilanteissa opiskelijan on hyvä olla yhteydessä Kelaan sairauspäivärahan hakemiseksi. Opintojen etenemisen osalta ryhmänohjaaja voi ohjata opiskelijan opinto-ohjaajan luokse.
Riittävä ja hyvä orientaatio ja perehdytys korkeakouluopintoihin ja oppivaan yhteisöömme on jokaisen opiskelijamme oikeus. Uusien opiskelijoiden orientaatio- ja perehdytysviikot järjestetään aina uuden lukukauden alkaessa. KV-opiskelijoiden orientaatiot pidetään AMK-tasolla erikseen. YAMK-tasolla orientaatio on kaikille yhteinen.
Ensimmäisten orientaatiopäivien aikana opiskelija tutustuu koko korkeakouluyhteisöön, omaan koulutusalaan, opintojen sisältöön sekä ohjauksen asiantuntijoihin. Opiskelijatutorit ovat opiskelijoita vastassa opintojen ensimmäisenä aloituspäivänä. Opiskelijatuto-rit johdattavat opiskelijat oman koulutusalan yhteiseen aloitusinfoon, joka pidetään koulutusalasta riippuen auditoriossa, juhlasalissa tai muussa erikseen nimetyssä ja lukujärjestykseen merkityssä tilassa. Ryhmänohjaaja vastaanottaa uuden ryhmän koulutusyksikön yhteisen aloitusinfon jälkeen. Ensimmäisen päivän ryhmätapaamisten ensisijaisena tavoitteena on ryhmäytyminen ja ryhmän tutustuminen toisiinsa. Käytännön asioiden osalta uusien opiskelijoiden perehdyttämisessä ovat tiiviisti mukana opiskelijatutorit.
Orientaatioviikkojen sisältö koostuu eri ohjauksen toimijoiden ja asiantuntijoiden tutustumis- ja perehdytystuokioista, joissa käydään läpi kokonaisuudessaan niin korkeakoulun käytäntöjä kuin kerrotaan opiskelijoiden käytettävissä olevista eri ohjaus-, tuki- ja hyvinvointipalveluista sekä informaatiokanavista.
Myöhemmin ensimmäisen lukukauden aikana ryhmänohjaaja järjestää opiskelijoille syventäviä infotilaisuuksia tai -videoita, joiden myötä opiskelijat saavat syvällisemmän ymmärryksen eri asiantuntijoiden tarjoamista tuen ja ohjauksen palveluista. Orientaatioviikon ja perehdytysajanjakson aikana opiskelija tutustuu myös muihin opiskelijoihin, omaan ryhmäänsä, ryhmänohjaajaan sekä oman koulutusalan opinto-ohjaajaan. Orientaatio- ja perehdytysajanjakson tavoitteena on tukea opintojen aloitusta ja opiskelijan sitoutumista heti ensihetkistä alkaen sekä tukea opiskelijoiden ryhmäytymistä varmistamalla, että opiskelija:
- perehtyy ammattikorkeakoulun oppimisympäristöön ja -yhteisöön
- sisäistää koulutuksensa opetussuunnitelman rakenteen ja tutkintonsa suoritusvaatimukset
- osaa suunnitella ja seurata opiskelunsa edistymistä
- oppii käyttämään tiedonhaku- ja informaatiopalveluita
Verkkosivuiltamme löytyvästä Uuden opiskelijan tietopaketista opiskelijat löytävät lisätietoa opiskeluihin ja opintojen aloitukseen liittyen. Tarkemmat yhteystiedot ja lisätiedot ohjauksen osalta ovat saatavilla niin ikään VAMKin verkkosivuilta.