Käytännön tukea ja ohjausta opintoihin sekä opiskelijan hyvinvointiin
Opintojen ohjaus on laaja, opiskelijaa yksilönä kehittävä ja tukeva kokonaisuus, johon osallistuu koko ammattikorkeakoulun moniammatillinen oppimisyhteisö. Meillä VAMKissa jokainen opettaja toimii opiskelijoiden tukena ja ohjaajana. Opiskelijalla on mahdollisuus saada opintoihin sekä etukäteen suunniteltua ohjausta että tilanteen mukaista, henkilökohtaista ohjausta. Opiskelijan oma aktiivinen rooli ohjauksen hyödyntämisessä on myös tärkeää. Vaasan ammattikorkeakoulussa me tarjoamme monenlaista tukea opintojen suunnitteluun ja ohjaukseen. Opintojen ohjauksen ja tuen osalta käytössämme on opiskelijakeskeinen toimintamalli, joka koostuu ryhmänohjaajien koordinoimasta niin kutsutusta perusohjauksesta sekä muun moniammatillisen ohjauksen asiantuntijoiden tarjoamasta syventävästä ohjauksesta sekä tiedotuksesta ja neuvonnasta. Perusohjaus on ohjausta, joka on kaikille opiskelijoille kuuluvaa systemaattista ohjausta sisältäen perehdyttävän ja opiskeluihin orientoivan opintojakson, ryhmätapaamisia, yksilöllisen tulokeskustelun ja henkilökohtaiset kehityskeskustelut vuosittain. Ryhmäohjauksessa korostuu myös ryhmän keskinäinen tuki ja vuorovaikutus, jonka koemme tarjoavan yhteisöllisyyden lisäksi oivat lähtökohdat myös työelämässä toimimiseen. Ryhmän arkisena tukena toimii myös kullekin ryhmälle nimetty opiskelijatutor.
Seuraathan viestintäämme somessa @VAMKofficial sekä uutisia nettisivuillamme että ohjeistuksia mm. henkilökohtaisen opiskelijasähköpostin, Portalin ja Moodlen kautta. Tutustuthan myös kaikkiin käytettävissäsi oleviin palveluihin Opiskelijalle – sisältösivun kautta.
Olethan rohkeasti yhteydessä opetushenkilökuntaamme ja asiantuntijoihimme, mikäli sinulla on kysyttävää tai tarvitset yksilöllistä ohjausta opintojesi osalta. Olemme täällä sinua varten, tuemme ja autamme sinua korkeakouluopinnoissasi ja opintopolkusi eri vaiheissa!
Opintojen ohjauksen tavoitteet
- Opiskelijan hyvinvoinnin ja opiskelumenestyksen tukeminen
- Opiskelijan sitouttaminen AMK-opintoihin
- Opintojen etenemisen edistäminen
- Henkilökohtaisen ja yksilöllisen opintopolun suunnitteleminen ja varmistaminen
- Tavoiteaikaisen valmistumisen ja ammatillisen kasvun tukeminen
- Keskeyttämisten vähentäminen
Toimenpiteet
- Perehdyttävät opinnot ja infot sekä orientaatiopäivä opintojen alkaessa
- Tulokeskustelu ensimmäisen lukuvuoden syksynä
- Kehityskeskustelut, säännönmukaisesti koko opiskelijan polun ajan
- Ajantasaista ja täsmällistä ohjausta, opiskelijan tarpeet huomioiden
- Aiemmin ja muualla hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista
Ryhmänohjaajat opiskelijoiden tukena
- Ryhmänohjaaja on lähellä opiskelijoita oleva tuttu ja turvallinen opetushenkilöstön jäsen, jonka puoleen opiskelijan on luontevaa kääntyä opintojen solmukohdissa ja ongelmatilanteessa, tai kun ilmenee jotain kysyttävää.
- Oma ryhmä toimii myös turvaverkkona toisilleen tarjoten vertaistukea, joka lisää opiskelijan hyvinvointia.
Pääajatuksena on, että koko opintojen ajan ryhmäohjaaja käy jokaisen opiskelijan kanssa henkilökohtaisia kehityskeskusteluja, jolloin yhdessä pysähdytään tarkastelemaan, missä vaiheessa kunkin opiskelijan opinnot ovat.
- Ryhmänohjaaja vastaa perusohjauksesta ohjaten opiskelijaa tarvittaessa myös laajempien asiantuntija- ja hyvinvointipalveluiden piiriin
- Ensimmäisenä opiskeluvuonna, syyslukukaudella pidetään tulokeskustelu ja keväällä kehityskeskustelu.
- Opintojen jatkuessa säännönmukaisesti sisältyy ohjaukseen yksi kehityskeskustelu kerran lukuvuodessa koko opiskelupolun ajan.
- Opiskelijalle tarjoutuu mahdollisuus keskustella tulevista suunnitelmistaan ja valinnoistaan sekä arvioida omaa työskentelyään ja osaamisen kehittymistä yhdessä oman ryhmänohjaajan kanssa.
- Yhtenä painopisteenä ryhmänohjaajan toteuttaman perusohjauksen osalta on varmistaa opiskelijan yleisten työelämätaitojen eli geneeristen taitojen kehittyminen korkeakouluopintojen aikana
Ohjauskeskustelut (tulo- ja kehityskeskustelut)
Ryhmänohjaajan kanssa käydään säännöllisesti yksilölliset ohjauskeskustelut, joihin sisältyy tulokeskustelu opintojen alkuvaiheessa ja kehityskeskustelu kerran vuodessa. Osana kehityskeskusteluita opiskelija arvioi omien työelämätaitojensa kehittymistä opintojensa aikana. Jokaista keskustelua varten on oma lomakkeensa (tulo- ja kehityskeskustelulomake ja itsearviointilomake). Valmistauduthan osaltasi keskusteluun hyvin. Tallenna lomakkeet omalle koneellesi, täytä ne huolellisesti ja palauta ryhmänohjaajallesi sähköisesti Moodlen kautta. Voit myös tulostaa Pakista HOPSin sisällön ja ottaa sen mukaasi ryhmänohjaajan tapaamiseen. Muistathan, että ohjauskeskustelun tavoitteena on tukea sinua ja osaamisesi kehittymistä.
Näet ryhmänohjaajasi opiskelijan työpöydältä: Opintoni -> HOPS – Ryhmän kuvaus välilehti
Ryhmänohjaajallesi voit viestiä myös sähköpostitse etunimi.sukunimi@vamk.fi
Uudet opiskelijat saavat lisätietoja orientaatiopäivissä
Ota yhteyttä opoihin
VAMKissa toimii kolme koulutusalakohtaista opinto-ohjaajaa, jotka tukevat ja ohjaavat mahdollisten haasteiden ratkaisemisessa. Opinto-ohjaaja tukee opiskelijoita henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS) yksilöllistämisessä, kuten mm. aiemmin ja muualla hankitun osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa, aiempien opintojen hyväksilukemisessa sekä mahdollisissa opiskeluryhmiin tai koulutusalaan liittyvissä vaihtotilanteissa. He antavat myös tukea esim. opiskelijavaihtoon liittyvien opintojen suunnittelemisessa. Opinto-ohjaajien tehtävänkuvaan kuuluvat myös monialaisen ohjauksen kehittäminen pedagogisen ohjelmamme suuntaisesti yhteistyössä niin opiskelijoiden kuin muidenkin ohjauksen asiantuntijoiden kanssa.
Opinto-ohjaajan vastaanottoajan voit varata sähköisesti alla olevasta linkistä. Valitse sieltä oman yksikkösi opinto-ohjaaja. Tarvittaessa opinto-ohjaajat ovat tavattavissa sopimuksen mukaan myös muina aikoina. Kesäaikana opojen vastaanottoajat ovat suljettu.
Liiketalous:
Opinto-ohjaaja, lehtori, Peter Smeds
Vastaanotto Wolffintie 30, huone A1108
Tekniikka:
Opinto-ohjaaja, lehtori, Henrik Niemelä
Vastaanotto Wolffintie 30, huone B1035. Klo 14:00 jälkeen käynti takakäytävältä (luokkaa B1057 vastapäätä)
Sosiaali- ja terveysala:
Opinto-ohjaaja, Ritva Alaniemi
Vastaanotto Aleressa Wolffintie 31, huone A358.
Aikaa varatessasi lisää kommenttikenttään tieto siitä, tuletko käymään vai haluatko ohjauksen zoomissa tai puhelimitse.
Ota yhteyttä kuraattoriin
Halutessasi keskustella opintojen ohella elämäntilanteestasi, arjen toimivuudesta, jaksamisesta tai opiskelun haasteista, voit olla yhteydessä kuraattoriimme. Opiskeluiden aikana esiin tulevia haasteita voivat olla mm. ajanhallinta, tehtävien aloittamisen tai loppuunsaattamisen vaikeus, keskittyminen, motivaatio, stressi tai jännittäminen. Kuraattorilta voit pyytää tukea myös oppimisvaikeuksiin.
Ota yhteyttä urapalveluihin
Urapalveluiden tavoitteena on tukea opiskelijoita urasuunnittelussa, työnhakutaitojen vahvistamisessa sekä oman osaamisen ja henkilökohtaisten vahvuuksien tunnistamisessa.
Tutustu uuden opiskelijan tietopakettiin, josta löydät tietoa ja tukea opintojesi alkutaipaleelle.
Esteettömyys on yhdenvertaisuutta, joka mahdollistaa opiskelumenestyksen myös mahdollisten yksilöllisten tai erityistarpeiden osalta. Lue lisää esteettömästä opiskelusta ja lukikortista VAMKissa.
Tämä käsikirja kertoo VAMKin monialaisen ohjauksen toimijoista, tavoitteista ja toimenpiteistä. Tarkemmin käsikirja eri asiantuntijatoimijoiden luettavissa VAMKin intrassa. Vaatii kirjautumisen.
Opiskeleminen ammattikorkeakoulussa, lue lisää yleisimmistä termeistä ammattikorkeakouluopiskelijana.
Ohjauksesta Vaasan ammattikorkeakoulussa
Edellyttää kirjautumisen VAMKin verkkoon (vain henkilöstön käytettävissä).
Edellyttää kirjautumisen VAMKin verkkoon (vain henkilöstön käytettävissä).
Valtti – Valmis tutkinto työelämävalttina
Vinkkejä opiskelutaitoihin sekä opiskelutaitoillat verkossa.