Prima Botnia

Hankkeen tiedot

Hankkeen virallinen nimi: Prima Botnia - Hyvinvoiva Pohjanmaa

Hankkeen kesto: 1.1.2023 - 31.12.2025

Päätoteuttaja: Pohjanmaan hyvinvointialue

Hankepartnerit: VAMK,

Rahoitus: STM-rahoitus, Sosiaali- ja terveysministeriö

VAMKin yhteyshenkilöt hankkeessa:

Karina Björninen, Lehtori (Sosiaali- ja terveysala)

puh. +358 207 663 625, karina.bjorninen@vamk.fi

Alusta: Smart Well-Being

Kieli: Suomi

Hankkeen kuvaus

Prima Botnia -hanke, viralliselta nimeltään ”Prima Botnia – Hyvinvoiva Pohjanmaa,” on suunnattu sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuden ja laadun parantamiseen Pohjanmaan alueella. Hankkeen rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö osana Kestävän kasvun ohjelmaa. Hankkeen tavoitteena on vähentää koronaviruspandemian aiheuttamaa hoito- ja palveluvelkaa sekä parantaa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien palveluja.

Tavoitteet

  • Palvelujen saatavuuden parantaminen: Parantaa sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta erityisesti nuorille, ikääntyneille ja muille haavoittuvassa asemassa oleville ryhmille.
  • Digitaalisten ratkaisujen käyttöönotto: Lisätä sähköisten palvelujen ja etävastaanottojen käyttöä, jotta 35 % kaikista sosiaali- ja terveydenhuollon asioinneista tapahtuisi sähköisesti vuoteen 2025 mennessä.
  • Varhainen puuttuminen ja ennaltaehkäisy: Kehittää toimintamalleja, jotka mahdollistavat varhaisen puuttumisen ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet hoitotakuun toteutumisen parantamiseksi.
  • Tukitoimet erityisryhmille: Tarjota tukea nuorille, joilla on mielenterveys- ja päihdeongelmia, omaishoitajille, neuropsykiatrisista ongelmista kärsiville henkilöille sekä osatyökykyisille työllistymisen edistämiseksi.

Tulokset

Hankkeen odotetaan tuottavan merkittäviä parannuksia Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalveluihin. Keskeisiä tuloksia ovat:

  • Palvelujen saatavuuden lisääntyminen: Erityisesti nuorten, ikääntyneiden ja haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien palvelujen saatavuus paranee.
  • Digiloikka: Sähköisten palvelujen ja etävastaanottojen käyttöönotto helpottaa palveluihin pääsyä ja parantaa niiden tehokkuutta.
  • Varhainen puuttuminen: Kehitetyt mallit mahdollistavat terveysongelmien varhaisen tunnistamisen ja hoidon aloittamisen aikaisessa vaiheessa.
  • Työllistymisen tukeminen: IPS-mallin ja Työkykyohjelman laajentaminen koko Pohjanmaan alueelle auttaa osatyökykyisiä ja mielenterveysongelmista kärsiviä henkilöitä löytämään työtä ja ylläpitämään työkykyään.

Vamk logo

Pohjanmaan hyvinvointialue logo