Hankkeen tiedot
Hankkeen virallinen nimi: PK-yritysten TKI-polku
Hankkeen kesto: 1.1.2024 - 31.12.2025
Päätoteuttaja: VAMK
Hankepartnerit: TuAMK, Centria
Rahoitus: ELY
Kokonaisbudjetti: 278 134 €
VAMKin yhteyshenkilöt hankkeessa:
Tanja-Maria Davidov, Projektipäällikkö (Korkeakoulupalvelut)
puh. +358 207 663 660, tanja-maria.davidov@vamk.fi
Alusta: Smart Well-Being, Smart Business, Smart City, Smart Industry
Kieli: Suomi
Hankkeen kuvaus
PK-yritysten TKI-polku-hankkeen tavoitteena on auttaa Länsi-Rannikon alueen PK-yrityksiä lisäämään TKI-toimintaansa sekä yhteistyötä alueen eri TKI-toimijoiden kanssa.Hankkeella edistetään hallituksen tavoitetta nostaa tutkimus- ja kehittämismenot 4%/BTK vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteeseen päästään kehittämällä TKI-polku-toimintamalli, jolla AMK:t voivat yhdessä muiden alueen toimijoiden kanssa tukea TKI-toiminnan kasvua yrityksissä. TKI-polulla edistetään kasvua ja arvoverkostojen rakentumista yli toimiala- ja maakuntarajojen. Polku sisältää rahoitusosaamista, kehittämistyötä ja verkostoitumista. Polku dokumentoidaan ja jaetaan sähköisessä muodossa avoimesti käytettäväksi. Hanke toteutetaan Vaasan ammattikorkeakoulun, Centria- ammattikorkeakoulun ja Turun ammattikorkeakoulun yhteistyönä.
Tavoitteet
Hankkeen kolmen partnerin kesken päätavoitteena on auttaa ja tukea pk-yrityksiä lisäämään TKI-toimintaansa sekä lisätä yritysten, ammattikorkeakoulujen ja muiden TKI-toimijoiden yhteistyötä. Tähän päätavoitteeseen päästään monipuolisen TKI-polun kautta, joka sisältää ideointi ja teemalliset osiot, palvelu- ja tuotekehityksen sekä kokeilujen, asiantuntijoiden tuen ja verkostoitumisen avulla.
Hankkeen osatavoitteet:
- Lisätään yritysten tietotaitoa TKI-rahoitusten hakemisesti ja yleisesti yrityksissä tehtävästä TKI-työstä.
- Päivitetään osallistujien tietotaitoakansainvälistymiseen, digitalisaatioon ja vihreään siirtymään liittyen tarjoamalla monipuolisia ja ajankohtaisia asiantuntija-alustuksia ja teematyöpajoja. Hankkeen kautta TKI-toiminnan kasvaessa ja kehittyessä yritykset voivat hakea yritystoiminnalleen myös kasvua kansainvälisillä markkinoilla.
- Tuetaan osallistujia kehittämään uusia/parannettuja kestäviä palveluita ja/tai tuotteita sekä käytännössä kokeilemaan niitä liiketoimintansa tuottavuuden ja tuloksellisuuden parantamiseksi.
- Kannustetaan yritysten väliseen yhteistyöhön ja arvoverkostojen rakentumiseen toimiala- ja maakuntarajojen yli.
- Luodaan pysyvää TKI-yhteistyötä yritysten ja korkeakoulujen välille sekä vahvistetaan yhteistyötä muihin aluekehitystoimijoihin.
Tulokset
Lyhyellä aikavälillä:
- Yrityksille ideoita siitä, miten ne uudistavat toimintaansa ja toteuttamiskelpoisia ideoita yritysten omiin TKI-projekteihin. Kohtaamisia muiden yritysten ja kehitystoimijoiden kanssa maakuntarajat ylittäen ja jopa kansainvälisesti ammattikorkeakoulujen verkostoja hyödyntäen hankekumppaneiden löytämiseksi.
- Yritysten tietotaito TKI-työstä, kansainvälistymisestä, digitalisaatiosta ja vihreästä siirtymästä kasvaa.
- Yritysten kyky käyttää innovoinnin menetelmiä kehittämistyön tukena kehittyy.
- Yritykset aktivoituisivat enenevissä määrin aloittamaan tai jatkamaan TKI-toimintaa ja hakemaan TKI-rahoitusta.
- Hankkeeseen osallistuneiden yritysten ymmärrys kansainvälistymisestä, yrityksen digitalisoitumisesta ja vihreän siirtymän huomioimisesta lisääntyy.
- Konkreettia uusia/parannettuja palveluita ja/tai tuotteita, joita on mahdollista kokeilla prototyyppiasteella.
- Yritysten TKI-osaaminen ja palvelutuotanto kehittyvät ja lisääntyvät.
- Verkostoidutaan muiden eri alojen yritysten (yli maakuntarajojen sekä poikki Suomen ja kansainvälisesti) sekä alan asiantuntijoiden kanssa ja luodaan mahdollisesti uutta liiketoimintaa.
- Yrityksille käyttöön TKI-polku, joka ohjaa myös hankkeen ulkopuolisia yrityksiä TKI-toimintaan ryhtymisessä.
- Yritysten, ammattikorkeakoulujen ja muiden TKI-toimijoiden (aluekehitystoimijoiden) yhteistyö lisääntyy.
Pitkällä aikavälillä hankkeen tuloksena osallistujat saavat:
- Yrityksissä kehitetään uusia ideoita, palveluita ja tuotteita oppimiensa innovaatiomenetelmien avulla TKI-polun valmennuksen jälkeenkin.
- Alueen yrittäjien osaaminen kehittyy ja se vahvistaa alueen elinkeinoelämää. Hankkeen avulla luotua yritysten TKI-mallia voidaan osittain tai kokonaan hyödyntää laajemminkin Suomessa.
- Yritysten ja ammattikorkeakoulujen sekä muiden aluekehitystoimijoiden kanssa TKI-yhteistyö lisääntyy ja vahvistuu.
- VAMKin hanketulosten kaupallistamisen polku yrityksiin selkiytyy.
Hankkeessa tapahtuu
PK-yritysten TKI-polku -hanke järjestää syyskuussa monipuolisen tapahtuman, joka keskittyy erityisesti yritysten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) kehittämiseen. Tapahtuma tarjoaa niin verkkovälitteisen webinaarin, inspiroivan puheenvuoron kuin myös strategiatyöpajan yrityksille, jotka haluavat kehittää toimintaansa tulevaisuudessa. Tilaisuus järjestetään 19. syyskuuta klo 9.00 alkaen VAMKin Smart Space -tilassa.
Ohjelma
Yhteinen ZOOM-webinaari 19.9. klo 9.00-10.00 Yritysten TKI-toiminta (VAMK, Turku AMK, CENTRIA) Paikka: VAMK Smart Space
Puheenvuoro: 10-11.00 TKI-johtaja Marja-Riitta Vest
Työpaja klo 11.00-16.00 TKI-strategiapaja: Tiekartta tulevaisuuteen (VAMK)
Klo 9.00–11.00 perehdytään yhdessä sekä Turun ammattikorkeakoulun että Centrian ammatti-korkeakoulun kanssa etänä siihen, miksi yritysten kannattaa panostaa TKI-toimintaan, mitä hyötyjä se tuo mukanaan ja millaisia haasteita sen kehittämiseen liittyy. Tapahtumassa kuullaan myös konkreettinen esimerkki TKI-toiminnan kehittämisestä vierailijayrityksen kertoessa kokemuksistaan TKI-toiminnan aloittamisesta.
TKI-strategiapaja: Tiekartta tulevaisuuteen
Työpajaosuudessa klo 11.00–16.00 tarkastellaan yrityksesi nykytilaa, jonka pohjalta hahmotellaan yrityksesi tulevaisuuden tavoitetila ja luodaan strategia, jonka avulla yritys saavuttaa tavoitteet.
Päivä koostuu seuraavasta kokonaisuudesta:
Tuotteistuksella kilpailukykyä
- Mitä tuotteistuksella tarkoitetaan?
- Tuotteistus vs. palvelumuotoilu – erot ja yhtäläisyydet
- Tuotteistuksen hyödyt ja tavoitteet. Miksi tuotteistus on menestyksen avain?
- Minkälainen on tuotteistettu tuote/palvelu? Esimerkkejä onnistuneista tuotteistuksista
- Tuotteistus asiakaskokemuksen, ostopäätöksen, kilpailun ja kustannustehokkuuden kautta tarkasteltuna
- Tuotteistus prosessina
- Tehosta toimitusprojekteja tuotteistamisen avulla.
- Hinnoittelun taito ja kannattavuuden arviointi.
- Tuotteen/palvelun elinkaaren hallinta
Työpajan jälkeen on mahdollista pienryhmä-mentorointiin (varaus etukäteen)
Kouluttajana toimii KTM Marit Tuominen, Profict Partners Oy
Tapahtumassa tutustutaan kiertotalouteen ja sen tuomiin mahdollisuuksiin liiketoiminnassa. Tapahtumassa käydään läpi kiertotalouden perusperiaatteet sekä tarkastellaan erilaisia liiketoimintamalleja, jotka tukevat kestävää ja resurssitehokasta toimintaa. Saat tietoa siitä, miten yritykset voivat sopeutua kiertotalouden vaatimuksiin ja hyödyntää niitä liiketoiminnan kasvattamisessa.
Tilaisuus aloitetaan yhteisellä osiolla Zoomin välityksellä, jonka jälkeen jatketaan yhdessä paikan päällä. Paikallisessa osiossa kiertotaloudesta tulee kertomaan Vaasan ammattikorkeakoulun tekniikan yliopettaja Lotta Saarikoski.