Hankkeen tiedot
Hankkeen virallinen nimi: Next Generation TB (NGTB)
Hankkeen kesto: 1.1.2024 - 30.11.2025
Päätoteuttaja: VAMK
Hankepartnerit: Vaasan yliopisto, Novia
Rahoitus: EAKR,
Kokonaisbudjetti: 713 532 €
VAMKin yhteyshenkilöt hankkeessa:
Seppo Mäkinen, Yliopettaja (Tekniikka)
puh. +358 207 663 388, seppo.makinen@vamk.fi
Alusta: Smart Industry, Smart Business, Smart City
Kieli: Suomi
Hankkeen kuvaus
Vaasassa on Pohjoismaiden merkittävin sähkö- ja energiatekniikan osaamiskeskittymä, jolle on ominaista alan yritysten ja korkeakoulujen keskinäinen integraatio. Erityistä osaamista on myös valmistavan teollisuuden digitalisointiin ja robotiikkaan liittyen. Technobothnia on Vaasan yliopiston, Vaasan ammattikorkeakoulun ja Yrkeshögskolan Novian yhteinen opetus- ja tutkimuslaboratoriokokonaisuus. Technobothnian nykyinen laitekanta on osittain vanhentunut ja ei vastaa enää TKI-toiminnan, yritysyhteistyön sekä koulutustoiminnan tarpeita, jota kaksoissiirtymä edellyttää. Ryhmähankkeen investoinneilla mahdollistetaan Technobothnian TKI-ympäristöjen päivittäminen tulevaisuuden tarpeisiin.
NGTB-hanke vahvistaa kaksoissiirtymää yhdistäen digitalisaation ja sähkö- ja energiatekniikan sekä mittaustekniikan erityisosaamisen teollisuuden tarpeiden mukaisesti. Investoinneilla on suuri merkitys mm. alueen energiateollisuudelle, merituulivoimaloiden kehittämiselle, autonomiselle merenkululle, maanmittaustekniikalle sekä rakennusalalle. Hankkeen toteutuminen vahvistaa Vaasan energia-alan osaamiskeskittymän osaamista ja kasvattaa alueen vetovoimaisuutta.
Tavoitteet
Tavoitteena on ajantasaisen tutkimusinfrastruktuurin avulla varmistaa alueen teollisen ekosysteemin kasvu ja kilpailukyky. Tavoitteena on varmistaa Pohjanmaan rooli kansallisena ja kansainvälisenä puhtaan siirtymän keskittymänä tarjoamalla uusinta teknologiaa alueen TKI-toiminnan tarpeisiin. Hanke mahdollistaa tarvittavien investointien teon.
Tulokset
Investointihankkeen tuloksena Technobothnian tutkimusinfrastruktuuri palvelee entistäkin paremmin Teollisuus 5.0 tarpeita alueella. Investointi edistää teknologista osaamista, tarjoaa uusia mahdollisuuksia tärkeille tutkimusaloille kuten tekoälylle, automaatiolle ja tietojenkäsittelytieteelle, ja lisää yhteistyömahdollisuuksia muiden oppilaitosten, teollisuuden sekä tutkimuslaitosten kanssa. Näin varmistetaan, että korkeakoulujen opetus ja tutkimus pysyy teknologisen kehityksen kärjessä ja ne ovat valmiita kohtaamaan tulevaisuuden haasteet.