H2Excellence

Erasmus+

Hankkeen tiedot

Hankkeen virallinen nimi: Fuel Cells and Green Hydrogen Centers of Vocational Excellence towards affordable, secure, and sustainable energy for Europe

Hankkeen kesto: 15.6.2023 - 14.6.2027

Päätoteuttaja: VAMK

Hankepartnerit: ENEA (Italia), UP (Italia), ECOLE (Italia), FAST (Italia), ATENA (Italia), LNEG (Portugali), IPP (Portugali), ISQ (Portugali), EnergyIN (Portugali), CESUR (Espanja), CECV (Espanja), UMA (Espanja), MU (Espanja), PTA (Espanja), CIEMAT (Espanja), Merinova (Suomi), Vamia (Suomi), PVF (Ranska), ASCENDIS (Romania), EVBB (Saksa), RPCC (Puola), EEO (Kreikka), Polytechnique Montréal (Kanada).

Rahoitus: Erasmus+ COVE (ERASMUS-EDU-2022-PEX-COVE)

Kokonaisbudjetti: 3 996 343 €

VAMKin yhteyshenkilöt hankkeessa:

Karna Dahal, Projektipäällikkö (Korkeakoulupalvelut)

puh. +358 207 663 671, karna.dahal@vamk.fi

Hankkeen verkkosivut: https://h2excellence.eu/

Hankekoodi: 101104447

Alusta: Smart Industry

Kieli: Englanti

Hankkeen kuvaus

H2Excellence-hankkeessa, jota tuetaan Euroopan komission Erasmus+-ohjelman rahoituksella, pyritään perustamaan polttokennoihin ja vihreään vetyyn keskittyviä ammatillisia huippuosaamiskeskuksia (CoVE). Tämä aloite on eturintamassa Euroopan matkalla kohti helppokäyttöisiä, luotettavia ja ympäristön kannalta kestäviä energiaratkaisuja. Keskittämällä ponnistelut polttokenno- ja vihreän vetyteknologian erikoistuneiden keskusten kehittämiseen H2Excellence edistää merkittävästi Euroopan unionin kunnianhimoisten energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttamista.

Hankkeessa luodaan ja toteutetaan elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia, mukaan lukien verkko-oppimisalusta, ja kehitetään kansallisia ja kansainvälisiä opetussuunnitelmia ja koulutusohjelmia. EU:n eri alueille perustetut COVE-keskukset integroidaan täysin vihreän vety- ja polttokennoteknologian innovaatio-, osaamis- ja työpaikkaekosysteemiin. Ammatillisen koulutuksen klusterit toteuttavat muun muassa seuraavia toimia: valtioiden rajat ylittävien, yhteisten opetussuunnitelmien ja elinikäisen koulutuksen kehittäminen, vuorovaikutus yliopistojen kanssa, jotta ymmärretään nykyistä huipputeknologiaa, ammatillisen koulutuksen opettajien, opiskelijoiden ja henkilöstön vaihto, yritysten ja ammattilaisten väliset kumppanuudet, alueellisten ekosysteemien kartoittaminen ja integrointi kansallisiin/alueellisiin taloudellisiin ja innovaatioekosysteemeihin.

H2Excellence-ohjelman tavoitteena on luoda maailmanluokan vertailupisteitä vihreän vetyteknologian koulutusta varten sekä nuorten ja insinöörien peruskoulutusta että aikuisten täydennys- ja uudelleenkoulutusta varten tarjoamalla joustavaa ja oikea-aikaista koulutusta vihreän vedyn yritysten osaamistarpeisiin. Hanke kansainvälistetään myös Pohjois-Amerikassa EU:n ja Kanadan välisen ammatillista koulutusta ja vaihto-ohjelmia koskevan yhteistyön ja kumppanuuden kautta. Hanke on täysin linjassa EU:n Green Deal -tavoitteiden ja energiamurroksen tavoitteiden kanssa, ja sen tarkoituksena on luoda tarvittava infrastruktuuri ammatillisen huippuosaamisen juurruttamiseksi Euroopan vetyalalle sekä edistää alan muuttamista kohti laadukasta työllisyyttä ja pitkää työuraa.

Tavoitteet

  • Luodaan polttokenno- ja vihreän vetyteknologian ammatillisia huippuosaamiskeskuksia (CoVE), jotka perustavat yhteistyöverkoston alan ammattitaitovajeiden kuromiseksi umpeen.
  • Suunnitellaan, pilotoidaan ja toteutetaan useita koulutuksia eri tasojen opiskelijoille ammatillisissa oppilaitoksissa.
  • Tarjotaan opettajien täydennyskoulutusohjelmia sekä koulutus- ja teknisen tuen aloitteita pienille ja keskisuurille yrityksille (pk-yrityksille) vihreän vetyteknologian alalla eri osaamiskeskuksissa, ja käsitellään teknisiä, koulutus- ja uudelleenkoulutusaiheita.
  • Luodaan maailmanluokan vertailukohtia vihreän vetyteknologian koulutusta varten nuorille, insinööreille ja aikuisille.
  • Luodaan vankka koulutus-, yritys- ja tutkimusverkoston yhteistyöverkosto.
  • Kehitetään kansainvälinen yhteistoiminnallinen verkkoalusta/tietokeskittymä vihreää vetyteknologiaa koskevan tiedon jakamista varten.
  • Edistetään ja lisätään tietoisuutta vedyn käytöstä eri teollisuudenaloilla, liikkuvuudessa ja kaupunkiympäristöissä.
  • Edistetään vetyalan ammatillisen koulutuksen kansainvälistymistä.

Tulokset

  1. Tuotetaan pätevää työvoimaa vetytoimialalle, jonka taidot ja pätevyys vastaavat markkinoiden tarpeita.
  2. Kehitetään ja tarjotaan koulutusta henkilöstölle, opiskelijoille ja yritysten henkilöstölle (täydennys- ja uudelleenkoulutus).
  3. Levittää ja monistaa hankkeen tuloksia muille alueille, jotta muut koulutuksen tarjoajat voivat tarjota henkilöstölle, opiskelijoille ja yritysten henkilöstölle koulutusta työelämää varten.
  4. Saada ammatillisen koulutuksen tulokset käyttöön kansallisella tasolla ja osaksi kansallista/alueellista opetussuunnitelmaa.
  5. Vahvistetaan edelleen kansainvälistä yhteistyötä ja henkilöstön, opiskelijoiden ja myös vihreän vedyn asiantuntijoiden ja työntekijöiden liikkuvuutta.
  6. Edistetään kansainvälistä tukea vihreän vedyn alalla toimiville yrityksille (pk-yrityksille) teknisen tuen, koulutuksen, uudelleenkoulutuksen ja työntekijöiden ammattitaidon parantamisen avulla.
  7. Edistetään yhteisiä toimia ja yhteistyötä vihreän vedyn toimitusketjun eri kumppaneiden välillä, mukaan lukien tutkimuksen ja innovoinnin tukikeskus.

Tutustu aiheeseen lisää katsomalla video!

Vamk logo

Image removebg preview

Image removebg preview (1)

Image removebg preview (2)

Image removebg preview (3)

Image removebg preview (5)

Image removebg preview (6)

Image removebg preview (7)

Image removebg preview (8)

Image removebg preview (9)

Image removebg preview (11)

Image removebg preview (12)

Image removebg preview (13)

Image removebg preview (14)

Image removebg preview (15)

Image removebg preview (16)

Image removebg preview (17)

Image removebg preview (18)

Image removebg preview (19)

Image removebg preview (20)

Image removebg preview (21)

Image removebg preview (22)

Image removebg preview (23)

Image removebg preview (24)