Yritysten TKI-polulla välineitä liiketoiminnan kehittämiseen
Globaalit mullistukset heijastuvat suomalaisiin yrityksiin
Suomen haasteellinen taloudellinen tilanne on lisännyt painetta kehittää uusia kasvun ja kilpailukyvyn lähteitä. Globaalit epävarmuudet, kuten geopoliittiset jännitteet ja Covid-19-pandemian vaikutukset heijastuvat myös Suomeen ja suomalaisiin yrityksiin. Hallitus on asettanut tavoitteekseen nostaa TKI-menot 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Tällä panostuksella pyritään vahvistamaan Suomen asemaa globaalissa kilpailussa ja varmistamaan, että innovatiiviset ratkaisut ja uudet liiketoimintamallit voivat jatkossakin tukea talouskasvua ja luoda uusia työpaikkoja.
Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta (TKI) on keskeinen osa yhteiskunnan kehityksen näkökulmasta, sillä sen avulla luodaan ja kehitetään uutta tietoa, teknologiaa, tuotteita ja palveluita sekä parannetaan jo olemassa olevia ratkaisuja. TKI-toiminnan avulla nostetaan yritysten kuin yhteiskunnankin kilpailukykyä, sillä se mahdollistaa uusien markkinoiden avaamisen lisäksi yrityksille joustavuutta muuttuvien globaalien tilanteiden varalle.
TKI-toiminnan koulutusta yrityksille
Vaasan ammattikorkeakoulu on yhdessä Centrian ja Turun ammattikorkeakoulun kanssa käynnistänyt PK-yritysten TKI-polku -hankkeen, joka keskittyy PK-yritysten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) edistämiseen. Se tarjoaa yrityksille mahdollisuuden kehittää innovatiivisia ratkaisuja yhdessä asiantuntijoiden kanssa ja vahvistaa yhteistyötä alueellisten toimijoiden kanssa. Hankkeella vastataan hallituksen pyrkimyksiin nostaa TKI-menoja neljään prosenttiin BKT:stä vuoteen 2030 mennessä.
Länsirannikon pk-yritykset tarvitsevat tukea toimintansa kehittämistä muuttuvassa talous- ja toimintaympäristössä. Alueelliset ja valtakunnalliset selvitykset, kuten Varsinais-Suomen Maakuntaennuste (2023) ja Pk-yritysbarometri (1/2023), ovat osoittaneet, että pk-yritysten kasvuodotukset ja innovaatiokyvykkyys ovat viime vuosina laskeneet. Hankkeen päätavoitteena on lisätä näiden yritysten TKI-toimintaa sekä edistää niiden yhteistyötä alueen korkeakoulujen ja muiden TKI-toimijoiden kanssa.
Hankkeessa luodaan monipuolinen TKI-polku, joka tukee pk-yrityksiä innovaatioiden kehittämisessä ideointivaiheesta aina tuotantoon ja kaupallistamiseen saakka. Polku sisältää erilaisia vaiheita, kuten ideointipajoja, asiantuntijateemoja, tuotteistamisen työpajoja sekä rahoitusosaamista, joilla tuetaan yrityksiä kehittämistoiminnassa. Polun aikana yrityksiä kouluttaa ja tukee useat asiantuntijat.
TKI-polulla kasvua yrityksiin
Hankkeessa toteutettava TKI-polku on toimintamalli, joka tarjoaa pk-yrityksille työkaluja yrityksen toiminnan kehittämiseen. Yrityksille tarjotaan mahdollisuus osallistua käytännönläheiseen kehittämisprosessiin, jossa hyödynnetään ammattikorkeakoulujen ja muiden TKI-toimijoiden asiantuntemusta. Polku sisältää yritysten tarpeiden analysointia, ideointipajoja sekä rahoitusosaamisen vahvistamista.
Hankkeen teemat keskittyvät erityisesti ajankohtaisiin ja merkittäviin aiheisiin, kuten kansainvälistymiseen, digitalisaatioon ja kiertotalouteen. Yrityksille tarjotaan asiantuntija-alustuksia ja teematyöpajoja, joissa käsitellään kutakin teemaa yhdessä muiden osallistujien kanssa. TKI-polun aikana pk-yritykset pääsevät hyödyntämään ammattikorkeakoulujen laajaa osaamista ja verkostoja sekä luomaan omia yrityskeskeisiä verkostoja. Työpajoissa nojataan vertaistukeen, jota tarjoavat niin asiantuntijat kuin muutkin osallistujat.
TKI-polku vedetään läpi kahdessa vaiheessa, joihin osallistuu yhteensä 90 pk-yritystä. Yksi kokonaisuus kestää noin viisi kuukautta, ja sen aikana yritykset saavat mahdollisuuden verkostoitua yli toimiala- ja maakuntarajojen.
Tuloksena itsevarmuutta TKI-toiminnan kehittämiseen
Hankkeen koulutuksilla lisätään yrityksien osaamista TKI-toiminnassa. Lyhyellä aikavälillä yritykset saavat konkreettisia ideoita ja työkaluja liiketoimintansa uudistamiseen ja kehittämiseen, minkä lisäksi niiden tietotaito TKI-työstä, kansainvälistymisestä, digitalisaatiosta ja vihreästä siirtymästä kasvaa. Yritysten innovaatiokyvykkyys kehittyy, ja niiden kynnys aloittaa tai jatkaa TKI-toimintaa madaltuu.
Pitkällä aikavälillä hanke tukee alueen yritysten ja korkeakoulujen välistä TKI-yhteistyötä, mikä puolestaan edistää alueen elinkeinoelämän kehitystä ja luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Hanke dokumentoi TKI-polun ja jakaa sen avoimesti, mahdollistaen sen hyödyntämisen laajasti myös muilla alueilla Suomessa.
Lisätietoja halutessasi ota yhteyttä
Tanja Davidov
Projektipäällikkö
tanja-maria.davidov@vamk.fi
+358 207 663 660
Loviisa Mäki-Julku
Projektisuunnittelija
loviisa.maki-julku@vamk.fi
+358 207 663 655