VAMKin vuoden alumni on yritteliäs Lukumanu Iddrisu
Vaasan ammattikorkeakoulun ensimmäisessä alumnitapahtumassa puhuttiin tulevaisuuden työelämästä ja inhimillisyyden merkityksestä urapolulle. Samalla palkittiin ensimmäinen vuoden alumni.
Alumnitoiminta otti keskiviikkona 6.10. askelen eteenpäin VAMKin historian ensimmäisessä alumitapahtumassa. Alumneja ovat kaikki VAMKissa tai sitä edeltäneissä oppilaitoksissa opiskelleet tai työskennelleet.
Tapahtuman teemana oli tulevaisuuden työelämä. Aiheesta puhui laajasti ja innostavasti futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen, joka visioi työelämän murroksen aiheuttamaa inhimillisyyden vallankumousta.
– Mitä teknologisemmaksi yhteiskunta kehittyy, sen enemmän inhimillisyyttä arvostetaan. Meidän on hyödynnettävä inhimillistä elämänkokemusta, koska kone pystyy jo paremmin opetella tietoa ulkoa, analysoida ja tehdä loogisia valintoja.
Pölösen mukaan luova ongelmanratkaisu on tulevaisuuden työ, koska ongelmat eivät katoa mihinkään, vaikkakin muuttavat muotoaan.
Pölönen piirsi kaaren ihmisen työelämästä, jossa ensin on dominoinut lihaksen käyttö. Jossain vaiheessa lihas on ensin vaihtunut pään käyttöön, ja nyt lopulta pään lisäksi tarvitaan yhä useammin myös sydäntä.
– Johtajalla pitää olla sydän, että saa kaikki ihmiset toimimaan yhdessä. Meillä on yhä kompleksisempia ongelmia, joten on tiedettävä laajasti asioista, ei vain syvästi ja kapeasta erikoisalasta. Tehdään maailmasta parempi, ei tehokkaampi.
Sinnikäs verkostoituja
Kaikkien aikojen ensimmäiseksi VAMKin vuoden alumniksi valittiin Lukumanu Iddrisu. Ghanasta toisin oleva Iddrisu muutti Vaasaan vuonna 2014 opiskelemaan englanninkieliseen International Business -koulutusohjelmaan.
Lukumanu Iddrisu tunnetaan sinnikkäänä opiskelijana ja verkostoitujana, joka ei pelkää esitellä ideoitaan. Hänen työtäpelkäämätön asenteensa on auttanut häntä etenemään urallaan ja tavoittelemaan unelmiaan.
Tämä on minulle todella suuri kunnia, Lukumanu Iddrisu sanoo palkinnosta.
– Tullessani tänne seitsemän vuotta sitten en olisi voinut kuvitellakaan, että saisin vielä tällaisen palkinnon.
VAMKin rehtori ja toimitusjohtaja Kati Komulainen sanoi, että Iddrisu on vaikuttanut myönteisesti kaikkialla, missä hän on toiminut.
– Olemme ylpeitä menestyksestäsi. Olet esimerkkinä kaikille opiskelijoille.
Iddrisu on työskennellyt syyskuun loppuun saakka Wärtsilässä, joka oli hänelle unelmien työpaikka. Nyt hän on valmis uusiin haasteisiin, ja suorittaa samalla maisterin opintoja Vaasan yliopistossa.
Lukumanu Iddrisu on tuonut aktiivisesti esille verkostoitumisen ja sosiaalisen median merkitystä työllistymiselle. Hänen neuvonsa on, että kannattaa yrittää erottautua joukosta ja olla kiinnostunut rakentavasta palautetteesta.
– Jos sinua ei valita työpaikkaan, kysy yritykseltä, mitä voisit tehdä paremmin. Sen jälkeen pyri parantamaan työtäsi.
Yhdessä osaajapulaa vastaan
Tapahtumassa oli myös paneelikeskustelu, jonka aiheena oli ”Mistä tulevaisuuden tekijät”?
Siinä mukana olivat vuoden alumnin lisäksi Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta VAMOKin puheenjohtaja Ulrika Palmberg, Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Paula Erkkilä sekä Wärtsilän Talent Strategy & Development Lead Johanna Kakkuri.
Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että vaikka kilpailu osaajista on alueella kova, yhteistyö yritysten ja korkeakoulujen välillä hyödyttää kaikkia.
– Koskaan aiemmin meillä ei ole ollut näin kova osaajapula. Pohjanmaan kauppakamarin teettämän kyselyn mukaan reilusti yli puolet yrityksistä pitää työvoiman saatavuutta suurimpana haasteena kasvulle.
Alumniverkosto pyrkii osaltaan parantamaan alueen vetovoimaa pitämällä yhteyttä VAMKista valmistuneiden kesken. Verkostoitumalla ja vuorovaikutuksessa työ ja tekijät löytävät toisensa entistä paremmin.