Vaasan ammattikorkeakoulu vahvisti avoimen tieteen tasoaan – Vuoden 2024 AVOTT-seurannan tulokset merkki pitkäjänteisestä työstä

Vaasan ammattikorkeakoulu vahvisti avoimen tieteen tasoaan – Vuoden 2024 AVOTT-seurannan tulokset merkki pitkäjänteisestä työstä

Vuoden 2024 AVOTT-seurannan tulokset julkaistiin 30.10., ja ne tuovat esille Vaasan ammattikorkeakoulun (VAMK) merkittävät edistysaskeleet avoimen tieteen ja tutkimuksen kehittämisessä. VAMK paransi tulostaan kaikissa AVOTT-kyselyn osa-alueissa.

VAMK saavutti tänä vuonna avoimen tieteen ja tutkimuksen korkeimman tason, joka on viisi (5). Parannus on huomattava vuoden 2022 tasosta kaksi (2). Nousu on merkittävä valtakunnallisesti, sillä vuoden 2024 kyselyn mukaan kaikkien korkeakoulujen keskimääräinen avoimuustaso on tällä hetkellä 4 (tiedejatutkimus.fi-portaali, 2024). VAMKin saavuttama korkein taso on saavutus, joka osoittaa korkeakoulun pitkäjänteisen työn avoimen tieteen edistämiseksi tuottavan tulosta ja asettaa sen kärkeen suomalaisessa ammattikorkeakoulukentässä.

VAMKin taso nousi osa-alueittain seuraavasti: toimintakulttuuri tasosta 3 tasoon 5, julkaisemisen tasosta 4 tasoon 5 ja aineistot ja infrastruktuurit tasosta 3 tasoon 5. Suurin yksittäinen nousu tapahtui kuitenkin oppiminen-osa-alueessa, jossa VAMK paransi tasoaan tasosta 1 tasoon 5. Vertailun vuoksi muiden korkeakoulujen keskimääräinen tason nousu AVOTT-seurannassa oli asteella tai kahdella, mikä korostaa VAMKin edistysaskelien poikkeuksellisuutta myös valtakunnallisella tasolla (AVOTT-seuranta 2024).

Alt-teksti: Pylväsdiagrammi kuvaa avoimen tieteen ja tutkimuksen osa-alueiden kehitystä vuosina 2022 ja 2024 neljällä osa-alueella: toimintakulttuuri, julkaiseminen, aineistot ja infrastruktuurit sekä oppiminen. Vuotta 2022 edustavat tummansiniset palkit ja vuotta 2024 vaaleansiniset palkit. Kaikilla osa-alueilla tapahtuu kasvua vuoden 2022 tasosta vuoteen 2024, jolloin kaikki osa-alueet saavuttavat korkeimman tason 5.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen taulukko VAMKin kehityksestä osa-alueittain. Lähde: tiedejatutkimus.fi.

VAMKin ATT-työryhmän pitkäjänteinen työ avoimen tieteen ja tutkimuksen edistämiseksi on tuottanut merkittäviä tuloksia, ja kehitys on seurausta työryhmän systemaattisesta panostuksesta erityisesti VAMKin keskeisien kasvukohtien, oppimisen ja infrastruktuurin, alueilla. Vaikka keskimääräinen avoimuustaso korkeakoulujen kesken on noussut, VAMKin neljän osa-alueen kehitys osoittaa vahvaa sitoutumista avoimen tieteen arvoihin ja toimintaperiaatteisiin

Avoimuuden edistäminen on vaatinut huolellisia ja tarkkaan harkittuja päätöksiä. Keskeisiä tavoitteita eteenpäin ovat erityisesti oppimista tukevien digitaalisten ratkaisujen kehittäminen ja aineistojen saatavuuden parantaminen. VAMKin menestys heijastuu koko korkeakoulukentän yhteisiin pyrkimyksiin lisätä avoimen tieteen ja oppimisen saavutettavuutta. Tavoitteena on tarjota yhä laajempia oppimismahdollisuuksia ja tietoa myös kansainväliselle yleisölle.

Avoimen tieteen kentän yleinen kehitys

Vuoden 2024 AVOTT-seurannan yleiset tulokset osoittavat avoimuuden lisääntyneen korkeakoulukentällä. Kyselyn mukaan noin kaksi kolmasosaa kaikista yliopistoista ja puolet ammattikorkeakouluista ovat saavuttaneet korkeamman avoimuustason kuin aiemmin, mikä merkitsee merkittävää edistystä aiempiin vuosiin nähden (Avoin tiede, 2024). Korkeakoulujen sitoutuminen avoimeen tieteeseen heijastuu myös seurannan korkeassa vastausprosentissa: kyselyyn vastasi 92 % tutkimuslaitoksista, 93 % yliopistoista ja peräti 100 % ammattikorkeakouluista.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että yhä useampi korkeakoulu tarjoaa tutkijoilleen välineitä ja resursseja avoimen julkaisemisen ja datan jakamisen edistämiseen. Yhteisiä käytäntöjä on kehitetty erityisesti tutkimusdatan hallintaan, ja monissa korkeakouluissa on perustettu avoimen tieteen työryhmiä. Toimien tavoitteena on luoda pitkäaikaisia rakenteita, jotka tukevat avoimuutta ja lisäävät suomalaisen tutkimuskentän kansainvälistä kilpailukykyä. Tulevina vuosina avointa tiedettä edistävien käytäntöjen odotetaan monipuolistuvan ja vakiintuvan entistä laajemmin.

Vaikka AVOTT-seuranta osoittaa selkeää edistystä, se myös nostaa esiin kehittämistarpeita. Esimerkiksi tutkimusaineistojen pitkäaikaissäilytys sekä oppilaitosten välinen yhteistyö vaativat edelleen huomiota ja resursointia.

Lisätietoja antaa

Marja-Riitta Vest
Johtaja, TKI ja palveluliiketoiminta
marja-riitta.vest@vamk.fi
+358 50 577 3121

Kiinnostuitko? Katso myös nämä!

Tunnisteet

attavoin tiede ja tutkimustki