Tekniikan opiskelijoiden kansainvälinen intensiiviviikko Vaasassa
Vaasan ammattikorkeakoulun tekniikan Erasmus+ BIP-ohjelma kokosi yhteen tekniikan opiskelijoita Euroopasta kestävän liiketoiminnan intensiiviviikolle Vaasaan. Viikko tarjosi innostavia kohtaamisia ja antoi opiskelijoille mahdollisuuden ratkoa käytännönläheisiä case-tehtäviä muun muassa kiertotaloudesta ja energiatehokkuudesta.
VAMKin kaksitoista kone- ja energiatekniikan opiskelijaa osallistui syksyn aikana EU:n rahoittamaan Erasmus+ Blended Intensiv Program (BIP) yhteistyöohjelmaan yhdessä espanjalaisten ja hollantilaisten korkeakoulujen kanssa. Ohjelmaan osallistui kaiken kaikkiaan 32 insinööriopiskelijaa ja opettajaa työstämään kestävän liiketoiminnan teemaa. VAMKin lisäksi mukana oli EUSS Fundació Privada Rinaldi (Barcelona, Espanja) ja Hanze-ammattikorkeakoulu (Groningen, Alankomaat).
Tänä vuonna VAMK isännöi kurssin Vaasassa, ja pääjärjestäjinä toimivat yliopettajat Adebayo Agbejule ja Lotta Saarikoski. Kumppanikouluista erityisesti opettajat Dick de Vries ja Maryvonne Nieboer Hanze-ammattikorkeakoulusta sekä Roberto Arjones Rodríguez ja Keivan Amirbagheri EUSS:ista antoivat merkittävän panoksen ohjelmaan ja osallistuivat aktiivisesti BIP-kurssin suunnitteluun.
Nyt järjestetty kurssi oli jo toinen samalla kokoonpanolla järjestetty yhteistyökurssi.
”Viime vuonna työskentelimme konetekniikan opiskelijoiden kanssa Groningenissa. Ensi vuonna olemme innoissamme viemässä ohjelman Barcelonaan ja toivomme, että monet innokkaat insinööriopiskelijat liittyvät mukaan. Olemme äärimmäisen kiitollisia EU:lle, joka mahdollisti tämän aloitteen rahoituksellaan”, kertoo Saarikoski.
Mielenkiintoisia käytännön case-tehtäviä
BIP-ohjelma alkoi lokakuussa kolmella verkkotapaamisella, joissa opiskelijat saivat valmistautumismateriaalia ja tehtäviä, joiden tarkoituksena oli valmentaa heitä intensiiviviikkoon.
Vaasassa toteutettu intensiiviviikko 9.-13.12.2024 sisälsi luentoja, tiimityöskentelyä, yritysvierailuja sekä kulttuuriohjelmaa, kuten vierailun Pohjanmaan museoon.
Viikon aikana kolme yritystä—ABB Motors, Stormossen ja Westenergy—esittelivät opiskelijoille käytännönläheisiä ja ajatuksia herättäviä case-tehtäviä, jotka liittyivät esimerkiksi kiertotalouteen, pakkauksiin, energiatehokkuuteen, jäteveden uudelleenkäyttöön sekä hiilidioksidin talteenottoon ja hyödyntämiseen (CCS ja CCU).
”Olemme erittäin kiitollisia osallistuville yrityksille, jotka mahdollistivat vierailut tiloihinsa ja joiden henkilöstö sitoutui kehittämään näitä case-tehtäviä opetustarkoituksiin,” sanoo Agbejule.