Lukuvuoden parhaat opettajat ovat vaativia, välittäviä ja työelämälähtöisiä
Vaasan ammattikorkeakoulu ja opiskelijakunta VAMOK ovat palkinneet opettajat, jotka ovat kuluneen lukuvuoden aikana osoittautuneet vuoden opetuksen huipuiksi.
Vuoden parhaiksi valittiin lehtorit Susanna Weber, Heidi Skjäl sekä Jari Koski. Jokaisesta koulutusalasta, tekniikasta, liiketaloudesta ja sosiaali- ja terveysalalta, valittiin yksi lehtori.
– Tämä on paras palaute mitä opettaja voi saada, Weber, Skjäl ja Koski kiittelevät.
Jo perinteeksi muodostuneen stipendinjaon ja palautteen keräyksen suoritti VAMOK ja palkitut opettajat valittiin opiskelijoiden äänestyksen ja erityisesti heidän antamansa sanallisen palautteen perusteella. Vuoden parhaimpia opettajia kuvailtiin vaativiksi, välittäviksi, työelämälähtöisiksi ja avoimiksi rakentavalle palautteelle.
Opettajan innostus tarttuu opiskelijoihin
Sote-alan vuoden opetuksen huipuksi valittu lehtori Susanna Weber on kolmikon tuorein tapaus, sillä hänellä on nykyisessä lehtorin pestissään takana vasta ensimmäinen kokonainen lukuvuosi. Weberin opetustyyliä ylistettiin palautteissa innostavaksi, avoimeksi ja opiskelijalähtöiseksi. Palautteiden mukaan Weber antaa tilaa keskustelulle, ja ryhmän jäsenet ovat hyväksyttyjä omina persooninaan.
– Haluan tukea opiskelijoita ammatillisessa kasvussaan kohtaamisen ammattilaisina, mitä pyrin välittämään myös oman työni kautta. Opiskelijoiden palaute on minulle erityisen tärkeää. Haluan panostaa myös kansainvälisyyteen: olimme sosiaalialan opiskelijoiden kanssa ensimmäistä kertaa neljän maan korkeakoulujen yhteisen Erasmus-hankkeen tiimoilta Saksassa. Ensi vuonna jatkamme uusien opiskelijoiden kanssa Belgiaan, Weber iloitsee.
Liiketalouden koulutusalalta diplomin sai vastaanottaa lehtori Heidi Skjäl, jota kiiteltiin pirteäksi ja positiiviseksi persoonaksi ja joka inspiroi ja kannustaa opiskelijoita yltämään parhaimpaansa kovillakin, työelämässä tiukasti kiinni olevilla haasteilla:
– Opiskelijat ovat olleet ihailtavan avoimia kaikille tehtäville, kuten niin sanotuille kylmäsoitoille: Haastoin ensimmäisen vuoden opiskelijat myymään puhelimitse Vaasa Run -tapahtuman lippuja, mikä oli jännittävä, mutta loppujen lopuksi hyvinkin antoisa ja opettavainen kokemus opiskelijoille, Skjäl kertoo.
Työelämään opiskelijat pääsivät tiukasti kiinni Skjälin VAMK goes Diili -kurssilla, jossa tarkoituksena oli laatia somesuunnitelmat vaasalaisille pienyrityksille. Tuomarit kurssille saatiin suoraan työelämästä ja yhteistyötä käytiin laajasti koko kurssin ajan niin opettajien, opiskelijoiden, yritysten kuin muidenkin asiantuntijoiden kanssa.
Korona haastoi etsimään uudenlaisia opetustapoja
Tekniikan alan parhaaksi opettajaksi valitun Jari Kosken opetustyyliä kehuttiin palkintoperusteissa kannustavaksi, asiantuntevaksi ja työelämään helposti soveltuvaksi. Erikoismaininnan Koski sai opiskelijoiltaan siitä, että hänellä on samankaltaiset työskentelyajat opiskelijoidensa kanssa: jos joku sattuu lähettämään sähköpostia illalla tai alkuyöstä, saattaa hän saada Koskelta vastauksen saman tien.
Viisitoista vuotta opettajana työskennellyt Koski piti koronavuoden etäopetusvaatimusta hyödyllisenä ja mielenkiintoisena haasteena, joka sai tarkastelemaan opetusta uudella tavalla. Tutuksi kävivät niin videoluennot, etäluennot kuin verkkotentitkin lähiopetusharjoitusten lisäksi.
– Tyyliini kuuluu, että haluan vääntää tietyt asiat opiskelijoille rautalangasta, jotta he oppivat tärkeimmät asiat kursseillani tosi hyvin. Tällä tavalla päästään parhaiten sisälle työelämään, kun vankka pohja uuden oppimiselle on rakennettu jo opiskeluiden aikana, kertoo Koski, joka ehti työskennellä ennen lehtorin uraansa 15 vuotta ABB:llä.
Kesällä opettajat ottavat ilon irti rennosta lomailusta
Kun lukuvuosi on päättynyt, opettajatkin saavat vihdoin höllentää otettaan ja rentoutua, jolloin on vuorossa perheen kanssa oleilua ja sukujuhlia. Skjäl aikoo myös viettää aikaa agilitykentällä koiriensa kanssa ja kuntoilla. Weberin kesästä puolet taas kuluu Saksassa, jossa perheen toinen koti sijaitsee. Koski taas aikoo viettää kesänsä vaasalaisittain tyypilliseen tapaan – saaristossa:
– Vietän koko kesäni mökkeillen Vaasan saaristossa. Siellä riittää valtavasti rakennus- ja kunnostamisprojekteja, joten tekemistä kyllä riittää, Koski summaa.
Lukuvuosi on päättynyt ja lehtorit enää viimeistelevät lukuvuoden töitään. Kiitoksena alueen organisaatioille kolmikko ylistää kuluneen lukuvuoden aikana käytyä yhteistyötä:
– Työelämä on jälleen kerran ollut upeasti mukana sekä julkisella että yksityisellä sektorilla tukemalla opiskelijoitamme ja heidän oppimistaan. Vaasan alueen yritykset ovat hienosti tiedostaneet, että koulutamme osaajia suoraan heidän tarpeisiinsa. Yhteistyöstä hyötyvät niin opiskelijat, yritykset kuin myös Vaasan ammattikorkeakoulu hedelmällisellä tavalla.