Huippuluokan mobiilirobotti opetuksen ja tutkimuksen tueksi

Huippuluokan mobiilirobotti opetuksen ja tutkimuksen tueksi

Vaasan ammattikorkeakoulun huippuluokan mobiilirobotti tukee konetekniikan opetusta ja tutkimusta uusimman teknologian keinoin. Pohjanmaan liiton kautta saadulla EAKR-rahoituksella rahoitettavan Next Generation Technobothnia -investointihankkeen myötä Technobothnian välineistö uudistetaan vastaamaan paremmin tulevaisuuden koulutustarpeisiin.

Vaasan ammattikorkeakoulun yhteisomistamaan opetus- ja tutkimuslaboratorioon on saatu erityisesti konetekniikan tarpeisiin huippuluokan robotti, Boston Dynamicsin Spot-mobiilirobotti, tuttavallisemmin robottikoira. Robottikoiraa tullaan käyttämään erityisesti VAMKin konetekniikan opetuksessa, mutta sitä voidaan hyödyntää myös muiden tekniikan alojen opintokokonaisuuksissa.

”Tekniikan robotiikan koulutus on VAMKissa Suomen johtavaa. Tämä uusi investointi tuo uusia mahdollisuuksia tehdä soveltavaa tutkimus- ja kehitystoimintaa, sekä tarjoaa tilaisuuksia uudenlaiseen opetukseen liikkuvan robotiikan myötä. Olemme tässä kehityksen kärjessä ja tämä hyöty tulee opiskelijoillemme täysimääräisesti”, sanoo Ville Isoherranen, VAMKin vararehtori ja tekniikan yksikön johtaja.

Monipuolista toiminnallisuutta vaativissakin olosuhteissa

Mobiilirobotin liikkeenohjaus on maailman huippua. Se painaa noin 35 kg ja pystyy kantamaan noin 15 kilon kuormaa.
”Alustan suhteen robottikoira on todella joustava, sillä se pystyy kulkemaan esimerkiksi portaissa ja muissa hankalissa paikoissa”, kertoo Mika Billing, Vaasan ammattikorkeakoulun konetekniikan lehtori.

Mobiilirobotti voidaan myös varustaa erilaisilla antureilla esimerkiksi lämpö- tai valvontakameroilla, joiden avulla on mahdollista tarkastella ympäristöä.

”Nämä ominaisuudet ovat tarpeen vaikkapa tehdasalueella tai tehtaan sisällä”, Billing tarkentaa ja jatkaa, ”Robottikoiraa ohjataan joko kauko-ohjaimella tai se voidaan ohjelmoida kulkemaan itsenäisesti. Tämä mahdollistaa robottikoiran menemisen paikkoihin, jotka voivat olla ihmiselle liian vaarallisia.”

Mobiilirobottiin on mahdollista liittyä erilaisin rajapinnoin.

”Tärkein ominaisuus on, että siihen voi liittää melkein mitä vain ja se voi liikkua itsenäisesti erilaisilla alustoilla”, toteaa Billing.

Tulevaisuuden koulutustarpeisiin vastaaminen

Technobothnia on Vaasan ammattikorkeakoulun, ruotsinkielisen ammattikorkeakoulu Novian sekä Vaasan yliopiston yhteinen opetus- ja tutkimuslaboratorio. Pohjanmaan liiton rahoittaman Next Generation Technobothnia (NGTB) -investointihankkeen puitteissa opetus- ja tutkimuslaboratorion välineistöä uusitaan vastaamaan entistä paremmin tulevaisuuden koulutustarpeisiin.

”NGTB-hanke nostaa Technobothnian aivan uudelle tasolle. Tämä onkin tarpeen lähes 30 vuotta käynnissä olleelle laboratoriollemme”, sanoo Seppo Mäkinen, tietotekniikan yliopettaja ja hankkeen hankinnoista vastaava Vaasan ammattikorkeakoulun projektipäällikkö.

Mobiilirobotin lisäksi investointihankkeen puitteissa Technobothniaan suunnitellaan hankittavan myös muita robotteja muun muassa 5G-laboratorioon sekä 3D- eli lisäävän valmistuksen laboratorioon.

”Pohjanmaan liiton kautta saadulla EAKR-rahoituksella rakennamme modernin virtuaalilaboratorion laitteineen, digitaalisine kaksosineen ja ohjelmistoineen, hankimme huipputason robottilaitteiston ja uudistamme 5G-järjestelmämme vastaamaan tulevaisuuden tietoverkkotarpeisiimme”, Mäkinen jatkaa.

Tunnisteet

RobotiikkaTechnobothniakonetekniikka